![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem 2 obrazeczki jak poniżej
![]() ![]() W css wpisałem kod, który ma podmieniać obrazki gdy na niego najedziemy:
Problem jest taki, że po najechaniu myszką na "menu1.png" podmienia się on w "menu1_h.png" w ten sposób, że powiększa się on na dole, a właśnie zależy mi aby "wysunął" się w góre... Po drugie osadzam tekst w obrazku tym co wyżej i cały czas jest on na samej górze tego tła (menu1.png) a chcę by był nieco niżej na co nie pomaga ani padding, ani margin... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli osadzasz tekst bezpośrednio w tym divie. To margin nic nie da, padding zwiększy rozmiar diva zostaje ci tylko text-indent
![]() Możesz użyć background-position albo inaczej ułożyć obrazki. Generalnie tu masz rozwiązanie gotowe do zabawy ![]() -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo wiem o co chodzi z problemem 1. ale chyba kolega już wyjaśnił.
Co do problemu 2. jeśli jest to jednowierszowy tekst to możesz użyć line-height. Zwiększając padding, zmniejszasz width i height w takim samym stosunku jak zmieniłeś padding. A tak w ogóle, to zainteresuj się CSS Sprites i zrób to tak jak powinno się robić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak najlepiej to zrobić, jeśli mam kilka takich divów z obrazkami i chcę, żeby jeden był obok drugiego w jednej linii? ul,li?
tło (obraz) z tekstem sa jednoczesnie odnosnikiem Ten post edytował TursoN 6.11.2011, 15:39:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle, ze najlepszy sposob jest taki.
Potem ustawiasz, zebys nie widzial punktorow, a kazdy li ma byc kolo siebie, czyli float.
Ten post edytował Kaloryfer 6.11.2011, 15:58:28 |
|
|
![]()
|
|
Każdy następny obrazek jest innego rozmiaru także przypisanie im stałych wymiarów nie zda niestety egzaminu
Może zdefiniować odrębną klasę dla każdego 'li'? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak mi sie tez wydaje
EDIT: nie dla li, lepiej dla a przypisac osobna klase Ten post edytował Kaloryfer 6.11.2011, 16:56:35 |
|
|
![]()
|
|
@Kaloryfer, w takim razie musiałbym również dla każdego a dla tła napisać pozycję tła... Tylko jak żeby był cały obraz?
Jak zrobić, by dało się to wykonać? Powtórzę, że obrazki mają być jeden obok drugiego w jednej linii (różnią się wymiarami). Do menu1 i menu2 dałem float:left i działa. A ze strony poprawności, to może być? |
|
|
![]()
|
|
Cytat @Kaloryfer, w takim razie musiałbym również dla każdego a dla tła napisać pozycję tła... Tylko jak żeby był cały obraz? A po co? Moim zdaniem wystarczy bottom. Cytat Do menu1 i menu2 dałem float:left i działa. A ze strony poprawności, to może być? Co masz na mysli piszac "poprawnosc"? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jesli chodzi o semantyke kodu i jest to np. menu, powinienes zrobic to na listach (UL, LI). W zasadzie latwo Tobie to przerobic, zmieniasz tylko strukture HTML, "podlinkowujesz" istniejacy CSS (divy do a), dodajesz jeszcze display: block, bo normalnie na tagi "<a>" nie dzialaja parametry width, height itp. dopoki nie ustawisz im display:block.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:50 |