![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Tak po kolei: - pobiera źródło strony metodą file_get_contest - następnie wyciągam z niej adresy zdjęć - po tym metodą ftp_put ładuję te zdjęcia na mój serwier, przetwarzam ich wielkość itd. - w międzyczasie zapisuje jeszcze pewne dane do mojego serwera sql. Niestety całość wydaje mi się że przez ładowanie/ściąganie plików trwa dość długo (kilka sekund), niestety w międzyczasie wykonywania tego działania główny serwis też wisi do czasu wykonania tamtej operacji ? Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy da się coś z tym zrobić na chwilę obecną nie wiem do końca czy: - faktycznie metoda ftp_put może opóźniać wyświetlanie innych stron z tego samego serwera czy jednak to coś przez mysql który gdzieś tam zawisa przez tą chwilę ? pzdr. Andrzej |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Jeśli przekroczysz ilość połączeń do mysql, to może spowolnić, bo zazwyczaj połączenie w bazą danych jest inicjowane dość wcześnie i jeśli wysyłanie plików na serwer trwa długo, to blokuje zwolnienie "linii".
Inna sprawa to taka, że możesz mieć zablokowane tabele w mysql (przy insertach jeśli używasz myIsam). -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale obstawiasz że jest to związane z SQL czy z tymi operacjami ftp_put czyli ładowaniem przez FTP
jak dla mnie to powinno być z mysql ale nieszczególnie jest tam taka duża ilość połączeń więc nie sądze co to znaczy że zablokowane tabele przy insertach (myIsam) - jak to jakaś wskazówka to serwer mamy z home.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przy dodawaniu rekordu to tabeli na silniku myIsam cała tabela jest blokowana do zapisu przez inne procesy. Przeczytaj np to: http://blog.ksiazek.info/2010/08/11/roznic...nnodb-wydajnosc
Nie umiem Ci więcej pomóc, bo to może być bardzo złożony problem i musiałbyś pokazać skrypty a) ten, który blokuje ![]() To może być wina kodu jak i konfiguracji serwera i bez dokładnego szukania i eliminowania przyczyn trudno jest coś wskazać. Ja bym obstawiał mysql, jeśli działasz na myisam i dużo zapisujesz do niego. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:34 |