![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przedstawiam wam moją walidującą klase i chciał bym ją użyć do mojego przyszłego CMS. z czasem dodam validating emaila itp... ale jak narazie tyle zostanie co powiecie na jej temat? co byscie zmienili dodali itp? Sposob uzycia
Ten post edytował Daiquiri 5.11.2011, 09:52:10
Powód edycji: [Daiquiri]: Przenoszę do odpowiedniego działu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce mi się całości patrzeć, wybacz
![]() Rażące uwagi: 1. Brak obiektowości - po co ci klasa z jedną metodą robiącą "wszystko" ? Przez to już więcej jej nie wykorzystasz. Powinny być metody powiedzmy takie jak $validate->between($min,$max,$res); która po daniu argumentów: $min = 3, $max = 6, $res = ? zwróci true jeśli $res zawiera się pomiędzy $min i $max czyli pomiędzy 3 a 6 i metody takie wykorzystywane dalej. 32 if(empty($text) or $text == "" or !isset($text)) - jeśli na serwerze masz włączone error_reporting to wywali ci wyjątek, że $text is not exist ![]() Idę spać ![]() ![]() ![]() Kliknij pomógł, dobranoc ![]() Jezu... A po co ci sprawdzenie po sobie czy coś istnieje ? if(array_key_exists("MAX_LENGHT", $this->methods) and array_key_exists("MIN_LENGHT", $this->methods)) Ogólnie $methods moim zdaniem nie powinna być array'em Użyj pól:
I daj do nich metody:
I pamiętaj, DRY - Dont Repeat Yourself Ten post edytował cudny 4.11.2011, 23:19:34 -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 12 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: WL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pomyśle nad tym.
Dzięki za odpowiedź o coś takiego mi chodziło Jezu... A po co ci sprawdzenie po sobie czy coś istnieje ? if(array_key_exists("MAX_LENGHT", $this->methods) and array_key_exists("MIN_LENGHT", $this->methods)) Tutaj nie sprawdzam czy istnieje. Tylko czy w 1 walidacji 2 metody są ustawione i działają z sensem. Bo trochę głupio by było gdybym ustawił: max_len = 30 min_len = 40 , to nie ma sensu; linijka wyzej poinformuje mnie o tym ze cos spiepszylem... I pamiętaj, DRY - Dont Repeat Yourself Jesli chodzi o to, to nie zaczailem ![]() to że kod wygląda podobnie w max_len / min_len ![]() Ten post edytował szmerak 5.11.2011, 02:53:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja Ci proponuje napisać klasę która będzie odwoływała się do zewnętrznych Helperów a sama zawierała by tylko metody typu add i check
Zobacz sobie jak to jest w FW rozwiązane http://kohanaframework.org/3.0/guide/api/Validate http://framework.zend.com/manual/en/zend.validate.html przykłady znajdziesz w sieci. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:11 |