Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Ramka powtarzalna wokół strony jak to jest zrobione
Orzeszekk
post 3.11.2011, 14:59:27
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

http://euw.leagueoflegends.com/board/

Jak to jest zrobione?

Chodzi mi o ten pergamin będący kontenerem dla zawartosci strony. Jak to jest zrobione ze ta ramka zawsze idealnie się zazębia, a jednocześnie dostosowuje się do długości zawartosci strony?

Probuje cos takiego zrobic za pomocą border-image jednak bezskutecznie. Pod repeat sie nie zazębia, pod stretch tworzy tylko jeden plik tła zamiast kilku zeby wypełnic, a pod round spłaszcza mi tą ramkę.

--------------------
"The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs
Go to the top of the page
+Quote Post
Sephirus
post 3.11.2011, 15:05:24
Post #2

-----

Zazębianie to nie problem. Na przykładzie dołu strony - ucinasz dół tak powiedzmy 100-150px wysokości, potem jakieś 30-50px od góry robisz gradient z alphy (przezroczystości) uzyskasz w ten sposób takie delikatne nałożenie nie wyczuwalne za mocno dla oka wink.gif

Tu masz ich plik:

Zobacz

A co do powtarzalności to jest jakiś kawałek o stałej wysokości którego dół pasuje do góry (tzw. tile) i tyle wink.gif

--------------------
If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;)
Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka...
+Quote Post
Orzeszekk
post 3.11.2011, 21:07:23
Post #3

-----

Tak, faktycznie, teraz zauważyłem biggrin.gif Nigdy nie wpadłbym na to że to przezroczystość. Myslałem że korzystaja z jakiegos tricku pozwalajacego im ustawiac wielkosc diva tylko na wielokrotnosc rozmiaru obrazka. Dzieki.

--------------------
"The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:01