![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak to jest z plikami Cookies ? ... jeśli w przeglądarce patrzę i widzę, że w kolumnie "Witryna" np. www.jakasstrona.pl istnieje cookie o nazwie "TestCookie" i teraz w skrypcie PHP u mnie na localhoście chciałbym odczytać wartość tego ciastka np.:
to skrypt nie widzi takiego Cookie. Jaka jest przyczyna ? Poza tym jeśli na localhoscie w katalogu TEST_01 w pliku tst_01.php napiszę:
a w katalogu TEST_02 w pliku tst_02.php napiszę:
to również tego cookie nie widzi. Natomiast jeśli w tym samym katalogu umieszczę zarówno pliki tst_01.php jak i tst_02.php to skrypt działa i wyświetla mi cookie "MojeCookie". O co tutaj chodzi ? Proszę o podpowiedź dziękuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat . jeśli w przeglądarce patrzę i widzę, że w kolumnie "Witryna" np. www.jakasstrona.pl istnieje cookie o nazwie "TestCookie" i teraz w skrypcie PHP u mnie na localhoście chciałbym odczytać wartość tego ciastka np.: Ciastka są widoczne w obrębie danej domeny. Także ty na localhost nie masz prawa widzic ciastek z jakiejś tam domeny -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to nieciekawie ... a są jakieś tricki aby odczytać takie cookies ? ... tylko nie chodzi mi o tricki hakerskie
![]() rozumiem że jeśli w takim razie na tym samym serwerze (gdzieś w sieci firmy dla której jest tworzone oprogramowanie) w jednym katalogu znajduje się Aplikacja webowa 1 to w drugim katalogu gdzie znajduje sie aplikacja webowa 2 nie będzie również widoczne cookie ? ... czy w tym przypadku jest szansa odczytać cookie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie. I bardzo dobrze. Toż to by była poważna luka w bezpieczeństwie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok to chciałem wiedzieć ... dzięki za wtajemniczenie w tajniki COOKIES
![]() dzięki, pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.07.2025 - 10:20 |