![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 30.09.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki układ plików i katalogów
i teraz mam pewną funkcję w indexController.php która pobiera dane z bazy i wiadomo - wyświetla sie w widoku index.phtml. url wyglada wtedy np. tak: http://mojastrona.pl/index a teraz jak tą same wartości wyświetlić także gdy url to http://mojastrona.pl/help czyli w widoku help.phtml ? Co mam skopiować te same funkcję z indexController.php do helpController.php - przecież do mija się z celem. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo widoki się inaczej trzyma.
Dla indexController (i akcji index) ma być view/scripts/index/index.phtml Dla helpController (i akcji index) ma być view/scripts/help/index.phtml Lepiej zrób sobie odpowiednie akcje w indexController, a potem zrób sobie routing (route). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 30.09.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorki pomysliłem się z tymi widokami - strukturę mam tak wałśnie jak napisałes. nie za bardzo wiem o co chodzi z tym routingiem ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pokaż prawidłową strukturę oraz zawartość index i help Controller.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
indexController.php wygląda tak:
helpController.php
a chodzi mi o wartości te: $this->view->poland_concepts itd.(jest tego dużo) w indexController a to prawidłowa str. katalogow
poprostu chciałbym mieć w help.phtml wartości z kontrolera indexContorller.php z funkcji np countProjects(); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w widoku (phtml) wywołaj $this->action(tutaj parametry)
-------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
hmmm... a mógłbyś podać przykład z parametrami bo nie za bardzo wiem jakie podać parametry
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne takie
![]() |
|
|
![]()
|
|
A czemu countProjects nie wsadzisz do indexController? Albo w ogóle countProjects zrobić jako nowy model?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 6 Dołączył: 19.12.2010 Skąd: Krzyżanowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz funkcję, która robi coś z bazą, (u Ciebie chyba countProjects() ) to ona powinna być w modelu.
Hierarchia katalogów jak w dokumentacji (models i controllers na tym samym poziomie). I wtedy z obu kontrolerów korzystasz z tego samego modelu. Sorry, że nie odniosę się do bezpośredniego rozwiązania Twojego problemu, ale tak powinno być zrobione, jak napisałem. Ten post edytował Janusz1200 2.11.2011, 19:29:37 |
|
|
![]()
|
|
Podsunełes mi pewien pomysł ale nie wiem co jest z kodowaniem pl znaków, w bazie mam wszedzie utf-8 unicode pliki phtml też wszystkie utf8 bez BOM, trzeba tylko ustawić w zend. Próbowałem już chyba wszystkiego co znalazłem w googlach.
w configu np próbowałem tak: [general] db.adapter = PDO_MYSQL db.config.host = **** db.config.username = **** db.config.password = **** db.config.dbname = **** db.config.charset = utf8 ale nic nie dało. pomocy... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:51 |