![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich,
Aktualnie piszę strony w PHP ( dla siebie i znajomych ) chciałbym rozszerzyć swoją wiedzę w kierunku animacji. Otóż jestem ciekaw czy istnieje możliwość wykonania jakichś prototypów animacji. Konkretnie, mam tu strone np: http://test.redhand.com.pl/tarasy/ i baner animuje sie co jakiś czas w inny sposób. Otóż takie animacje ręcznie byłbym w stanie wykonać we fleszu nie mniej jednak zalezy mi na uniwersalności takiego skryptu. Mianowicie chciałbym utworzyć jakby prototypy tych przejść ze zdjęcia na zdjęcie i korzystać z jakiegoś określonego folderu gdzie będę przechowywał te np trzy zdjęcia. I teraz najważniejsze, jak sobie je podmienie chciałbym abt efekt został a zdjęcia uległy zmianie. Czy takie coś jest w ogóle możliwe? Jeżeli tak proszę o informacje nad jakimi funkcjami powonieniem się skupić itd. PS: jestem w trakcje poznawania JS i jest dla mnie trudniejszy niż php ( pomimo iż niektórzy mówią inaczej ) ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trudniejszy to nie, bo składnie ma bardzo podobną do php, ale znać te wszystkie funkcje, wiedzieć co działa w jaki sposób w jakiej przeglądarce to jest niekiedy masakra
![]() Efekt którego szukasz, nazywa się sliderem i jest gotowców masa w sieci. Zawartość możesz sobie zmieniać jak ci pasuje. Nawet z tamtej strony którą podałeś jest darmowy slider, który wykorzystuje jquery ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za bardzo szybką i precyzyjną odpowiedz
![]() Widzę, że pisanie stron internetowych przez firmy sprowadza się do zakupu gotowego skryptu/ściągnięcia i lekka jego edycja. W związku z tym na galerie w js również są takie gotowe sposoby? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W związku z tym na galerie w js również są takie gotowe sposoby? Gotowych galerii jest chyba najwięcej jeżeli chodzi o javascript. W samym jquery spotkasz kilkanaście dość popularnych galerii. Cytat Widzę, że pisanie stron internetowych przez firmy sprowadza się do zakupu gotowego skryptu/ściągnięcia i lekka jego edycja. Nie koniecznie to jest reguła, ale dzięki już gotowym jakimś dodatkom, tworzenie stron jest znacznie szybsze, dzięki czemu takich stron można zrobić więcej co się z kolei przekłada na dodatkowe zarobki - do których dąży chyba każdy. A dodatkowy fakt że są one darmowe i możesz z nimi robić co chcesz, sprawia że w wielu kwestiach napisanie strony może się sprowadzać do wyklikania kilku formularzy i potem powstają takie masówki. Oczywiście chodzi tutaj o takie standardowe strony typu wizytówki, bo w przypadku takich bardziej złożonych stron, niektóre elementy muszą być dostosowane indywidualnie, bo gotowca raczej nie znajdziesz. Poczytaj sobie informacje na temat jquery, przejrzyj sobie stronę www.jquery.com masz tam zakładkę plugins, i tam masz już do wyboru do koloru. Nie wszędzie, ale gdzie nie gdzie w pluginie dostępna jest strona demonstracyjna, także w przypadku takich jakichś prostych efektów, to kwestia przeważnie znalezienia gotowego plugina i/lub przerobienia go. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:20 |