![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 3 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak skutecznie można pobrać ilość rekordów z tego miesiąca? W tabeli "users" mam kolumnę "data" gdzie pokazuje datę: Y-m-d Aktualnie robię to tak:
Ale jak będzie dużo użytkowników to długo strona będzie się ładować więc raczej to odpada. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o listę, zainteresuj się ograniczeniem wyniku przez LIKE.
Ale jeśli interesuje Cię tylko ilość, to dołóż jeszcze COUNT. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 3 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetla ilość, tylko chodzi mi o to jak to uprościć, bo aktualnie sprawdza po kolei każdy rekord i sprawdza czy on jest z tego miesiąca i jeśli tak to dopisuje do zmiennej +1, lecz jak będzie tysiąc użytkowników to strona będzie za długo się wtedy ładować jak będzie pojedyńczo sprawdzać każdy rekord.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spraqwdzanie każdego rekordu (jak również liczenie) zrzuć na SQL. Naprawdę lubisz pisać zbędny kod?
Powtarzam: LIKE i COUNT zastosuj w zapytaniu SQL. poczytaj manual do SQL, warto. Ode mnie tyle. P.S. Nie daję ryby - ja daję wędkę. I czasami przynętę. Wyżej masz obie rzeczy. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:03 |