![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam jakis tekst z textarea , dla przykładu , np. taki :
"tralalala lalalooo lalal" z formularza jest on przekazywany do drugiego pliku i tam przepuszczany przez funkcje odpowiedzialną za polskie znaki ( strtr ) i przez htmlspecialchars . Po tych zabiegach jest zapisywany (tekst (: ) do pliku . No i tu mam problem , bo kiedyś czytałem , że aby zachować entery (tzn. zamienic je na <br>) nalezy przepuscic tekst z textarea przez funkcje nl2br ... no i przepuszczam tak i niby wszystko ok , ale przy odczytywaniu tego tekstu przez skrypt tych enterów robi się dwa razy wiecej ![]() W czym tkwi problem / co robię źle / co doradzacie :] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Poland, Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro zapisujesz go do pliku to nie ma potrzeby używać htmlspecialchars.
Ponadto możesz zamieniać znaki końca linii na odpowiadającej Twojej platformie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Skoro zapisujesz go do pliku to nie ma potrzeby używać htmlspecialchars. tak , ale pozniej jest to odczytywane na stronie innej i nie musi się to pojawiać w formie <b></b> a nie już wykonanej ... Cytat Ponadto możesz zamieniać znaki końca linii na odpowiadającej Twojej platformie. ? możesz sprecyzować trochę ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Poland, Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) htmlspecialchars uzywaj w ostatnim momemcie, tuz przed przakzaniem danych do wyswietlenia, aby zaoszedzic pamiec
2) od platformy zalezy czy bedziesz uzywal "\n" czy "\r\n" -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiedni tekst znajduje sie na php.pl w artykulach
![]() -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zapisujesz do pilku to moze zrób tak:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat 1) htmlspecialchars uzywaj w ostatnim momemcie, tuz przed przakzaniem danych do wyswietlenia, aby zaoszedzic pamiec ![]() w twoim przypadku , na poczatku serwer jedynie zastosowuje funkcje od polskich znaków i od razu zapisuje do pliku . a pozniej musi wyciagnac to , przepuscic przez htmlspecialchars , zamienic znaczki i wyświetlić ... pewnie nie mam racji , ale niech mnie ktoś w jakis racjonalny sposób uświadomi (: |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o zajmowane miejsce.
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:20 |