![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2010 Skąd: Fulda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak poprawnie obliczyć średnią dwóch liczb?
Mam tak: głosyPlus i głosyMinus i jak obliczyć średnią? Mój przyjaciel mówi żeby zrobić tak: "głosyPlus - głosyMinus = średnia" a ja uważam że trzeba zrobić tak: "głosyPlus + głosyMinus / 2 = średnia" Kto ma rację? -------------------- Moje serwisy: services.itunix.eu | spytajsie.com
Server: Debian; Desktop: Mac Mini 10.8.1, ArchLinux XFCE |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy pomysł był dobry. Dzielić na dwa? Masz dwa głosy na plus i żadnego na minus to "średnia" (chociaż to raczej bilans niż średnia) wynosi 2, a nie 1.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2010 Skąd: Fulda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy pomysł był dobry. Dzielić na dwa? Masz dwa głosy na plus i żadnego na minus to "średnia" (chociaż to raczej bilans niż średnia) wynosi 2, a nie 1. Dzięki, poprawiłem top10 na pierwszy sposób ![]() PS. Jeżeli ktoś zna jeszcze lepszy sposób to chętnie słucham ![]() Ten post edytował Saki 29.10.2011, 22:07:46 -------------------- Moje serwisy: services.itunix.eu | spytajsie.com
Server: Debian; Desktop: Mac Mini 10.8.1, ArchLinux XFCE |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo to, albo ocena w skali od-do i wtedy standardowa średnia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym w Takim przypadku stosunek głosów złych do dobrych obliczył i na jego podstawie tworzył listy top. :-)
Taki sposób jest najbardziej wyważony jeśli chcemy by najnowsze wpisy miały szansę a nie tylko te z tysiącami głowsów! -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
To jest całkiem niezły pomysł.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 20:45 |