![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 2 Dołączył: 31.01.2010 Skąd: Konstancin-Jeziorna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż napisałem 2 klasy :
- 1 sprawdzanie czy user jest zalogowanych (autoryzacja) - 2 głosowanie , ocena artykułu , dziedziczy po 1szej Mam pytanie : Czy napisałem to poprawnie , bo zaczyna przygodę z OOP pisząc swój mały cmsik . Czekam na sugestie do plików, ukazanie błędów czy innych możliwości łatwiejszego zapisu.
Update plików Ten post edytował GameMaker 30.10.2011, 09:47:41 -------------------- Movie CMS v 0.1 - Postęp
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A wiec polecilbym ci lektore na temat:
Stosuj wciecia w kodzie bo jest on nieczytelny chyba ze to wina parser'a forum. O kompozycji bo Obiekt User nie ma nic wspolnego z Rating zeby po nim dziedziczyla. Metoda: loginCheck() Nie sprawdza w ogole czy uzytkownik jest poprawnie zalogowany wystarczy ze ustawie sobie sesje na id jakiegokolwiek user'a i rozpozna mnie jako uzytkownika twojego serwisu... Stosuj jakies unikalne id/hash dla uzytkownika i zapisuj je w sesji przy logowaniu potem w metodzie loginCheck() sprawdzaj czy hash z sesji zgadza sie z user'em aktualnie zalogowanym jesli tak to wtedy mozesz powiedziec ze jest zalogowany... Mozesz tez sprawdzac ip i user agent. Ten post edytował marcio 30.10.2011, 10:46:44 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 2 Dołączył: 31.01.2010 Skąd: Konstancin-Jeziorna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do autoryzacji , to mogę zrobić na zasadzie , że przy każdym logowaniu tworze hash usera , dodaje go do bazy danych oraz zapisuje go w sesji , przy każdej akcji wykonanej przez usera porównuje hashe , jeśli hashe sa złe to niszcze sesje oraz np dodaje jakis log do bazy ze blad zbieznosci danych
-------------------- Movie CMS v 0.1 - Postęp
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tez moze byc...ja ci poradzilem co i jak a ty zrobisz jak zechcesz
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:13 |