Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Parser bb code i listy
Asmox
post 29.10.2011, 14:52:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, chciałem zrobić parser bb code i mam problem przy listach: chodzi o to, że nie mogę jakoś tak dobrać wzoru, żeby obsługiwał znaki nowej linii.
  1. $text = preg_replace('#\[ul\]((\[li\].+\[/li\])+)\[/ul\]#simx', "<ul>\\1</ul>", $text);

Tutaj nigdzie nie mam elementu nowej linii, bo nie wiedziałem już jak to napisać. Kombinowałem z różnymi nawiasami i różną liczbą backslashów, ale i tak nie działało. Jednak zanim ktoś mnie odeśle to manuala czy innych stron tego pokroju gdzie jest lista flag itd informuję, że to już przejrzałem. Jednak mimo tego po prostu nie wiem jak to zrobić.

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
matird
post 29.10.2011, 16:16:44
Post #2

-----

wale na ślepo: \n questionmark.gif?
+Quote Post
croc
post 29.10.2011, 16:53:28
Post #3

-----

Chodzi Ci o to, żeby pozwolił na nowe linie czy żeby one miały jakieś specjalne znaczenie? Bo jeśli to pierwsze, to proponuję \s* między każdym znacznikiem. Użytkownik ma prawo wstawiać entery, tabulatory i spacje między elementami i powinny one być zignorowane.

Sugestia: nie lepiej zamiast [li]...[/li] dawać np. [*]...? Użytkownik nie musi mieć konieczności domykania elementów listy, bo między takie elementy i tak nie powinno się nic wstawiać.
+Quote Post
Asmox
post 29.10.2011, 21:52:01
Post #4

-----

O, dzięki wielkie bo zadziałało :-)
Już tłumaczę dlaczego robiłem jak robiłem, a nie inaczej: To ma być parser BB Bode na własny użytek, żeby w bazie zamiast znaczników html trzymać bb code, który jest w niektórych miejscach bardziej wygodny.
@matird: no właśnie moje pierwsze podejścia to było walenie na ślepo \n, tylko że coś przy okazji kręciłem nie tak, bo nie chciało działać.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:28