![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 1 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak w temacie. Szukałem pluginu CMS do frameworka i nie mogłem znaleźć nic konkretnego. Niektórzy proponowali żeby zintegrować sobie Joomla! albo Drupal, ale chyba mija się to z celem. Wydaje mi się więc że można sobie "stworzyć" plugin biorąc dowolny CMS, wsadzając go do katalogu /app/plugins/cms i zmieniając jego "class ContentsController extends AppController" na "class ContentController extends CmsAppController". Tak samo z AppModel. Views zostają jakie są. Tabele chyba też mogą zostać ważne żaby nie duplikowały się z tabelami aplikacji.
Czy mam rację? Czy potrzebne są jakieś poważniejsze zmiany w kodzie? No i czy będzie konieczność uruchamiania konsoli "bake"? Bo skoro są tabele i modele i controllery to chyba nie. -------------------- Ta sygnaturka to lekkie przegięcie. To poważne forum. Pomijam już fakt naruszenia regulaminu. Usuwam /~nospor/ szkoda :(
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 5 Dołączył: 16.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie prościej napisać plugin do np. Drupala/Joomla?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 1 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musiałby to być plugin zamieniający Durpal / Joomla w wyspecjalizowany vortal. Więc myślę że łatwiej napisać vortal w cakePHP i znaleźć sposób na zintegrowanie go z gotowym systemem CMS. W każdym razie napisanie prostego CMS w cakeu okazało się na tyle banalne, że nie musiałem szukać żadnych dodatkowych rozwiązań. Temat do zamknięcia.
-------------------- Ta sygnaturka to lekkie przegięcie. To poważne forum. Pomijam już fakt naruszenia regulaminu. Usuwam /~nospor/ szkoda :(
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Większych herezji nie czytałem
![]() Jak można zintegrować z frameworkiem PHP gotowego CMS-a ![]() Może od początku: - gotowy CMS (Wordpress, Joomla itd) = baaardzo ogólnikowo, jest to gotowy program, korzystający z własnego autorskiego kodu i własnej architektury do którego możesz znaleźć w necie pluginy z różnymi funkcjami. - framework PHP - Jest to szablon na program, udostępniający szeregi funkcjonalności, od obsługi requestów, systemów zarządzania sesją itd. W frameworku CakePHP możesz napisać własnego CMS-a, który będzie składał się z różnych kontrolerów, akcji, widoków. Albo jeżeli nie masz czasu (lub umiejętności) pisać własnego rozwiązania a ktoś wymusza na Ciebie aby było to postawione na CakePHP polecam: http://croogo.org/ Jest to CMS oparty o framework CakePHP 1.3 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 15:00 |