![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 3 Dołączył: 19.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Więc piszę wyszukiwarkę książek (pod aplikacje dla biblioteki) przy użyciu biblioteki PDO, lecz mam taki problem. Więc planuje by ktoś mógł podać Twórcę, Tytuł, Wydawnictwo i rok wydania a następnie wyszukiwało. Oczywiście jeżeli zostanie wpisana tylko jedna rzecz, to ma wyszukiwać tylko względem niej, ale im więcej rzeczy poda, tym bardziej szczegółowe ma być wyszukiwanie Z góry dziękuję Arhimenrius |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Indeksy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 3 Dołączył: 19.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a można prosić o bardziej szczegółową odpowiedź? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzasz czy w przesłanym formularzu pole zostało wypełnione NP.
if( trim($_POST['tytu']) !== '' ){ dodajesz do klauzuli WHERE tytul =:tytul; dodajesz do tablicy warunków przesłaną wartość np. $conditions[] = $_POST['title']; } a później "bindujesz" tablićę conditions do zapytania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Jeśli odpowiedź ma być szczegółowa, szczegółowe musi być i pytanie...
1. jak wiele ksiażek jest w bazie? 2. jak cześto (ile razy na sek) przeszukiwana będzie baza 3. jaki serwer jest do dyspozycji (shared hosting, vps czy dedyk) |
|
|
![]()
|
|
Ciężko określić, ponieważ jest to aplikacja pisana na pokaz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) do użycia będę mieć dedyka.
Tomm, tylko jak to zrobic, jezeli mam np...
To jak to ma tam dalej dopisywac? i co zastosowac? AND, to zwroci nic jak bedzie zle. za to OR to wypisze i wszystkie ksiazki o tym tytule jak i wszystkie ksiazki tego autora... Ten post edytował Arhimenrius 27.10.2011, 13:10:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zależy od koncepcji: jeżeli mają być spełnione wszystkie warunki to AND, jeśli którykolwiek to OR
realizować możesz np. tak:
i tak sprawdzasz w pętli wszystkie klucze $_POSTa, których wartości mają brać udział w wyszukiwaniu, natępnie obcinasz 2 ostatnie znaki z $q czyli ostatni przecinek i spację i na koniec wykonujesz zapytanie podpinając tablicę $conditions pod znaki zapytania
to tylko wskazówka ,oczywiście można to ładniej zrobić Ten post edytował tomm 27.10.2011, 15:51:08 |
|
|
![]()
|
|
hmmm... 2 ostatnie znaki? A jaką metodę polecasz by ocinało TYLKO w takim razie te 2 ostatnie znaki? praktycznie znalazłem str_replace, aczkolwiek w takim wypadku by tylko ostatnie kasowało, to niezbyt wiem jak użyć.
Chwile po przemyśleniach:
A teraz po nauczeniu się działania substr i próbie działania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
mam nadzieję że komuś się przyda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Arhimenrius 28.10.2011, 13:01:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:36 |