![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 9 Dołączył: 2.02.2011 Skąd: undefined Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Planowałem kiedyś zrobić sobie własny portal w PHP. Miało by w nim być jakieś news, artykuły, obsługa użytkowników, download itp. Miało ty by być wielojęzyczne (a bynajmniej do tego przystosowane) i obsługą zmiennych szablonów. Mam teraz takie pytania, jak to optymalnie zaplanować wykonanie takiego projektu. Moje główne pytania dotyczą bazy danych oraz obsługi szablonów.
Co będzie wydajniejsze i lżejsze w obsłudze w bazach danych, własny system bazodanowy oparty na plikach czy może MySQL?? Jak wysyłać dane do przeglądarki? W trakcie przetwarzania danych systematycznie?? Czy może przetworzyć wszystkie dane na serwerze i dopiero potem wysłać gotowy kod do przeglądarki?? Prosiłbym o jakieś propozycję ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej byłoby użyć jakiegoś frameworka, np. Symfony lub Zenda. Projekt bazy danych zależy od struktury i funkcjonalności portalu, obsługę szablonów ułatwi Ci framework, który wybierzesz, podobnie jak obsługę bazy danych (MySQL). IMO zapomnij o jakimś własnym systemie opartym o pliki, dobrze zaprojektowana baza danych będzie wydajniejszym rozwiązaniem. Ostatnich trzech pytań nie rozumiem, co masz na myśli, rozwiń temat, to się ustosunkujemy. Przede wszystkim, o jakie dane chodzi?
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 8 Dołączył: 11.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda na to, że nie potrzebne Ci dedykowane rozwiązanie. Polecam rozejrzeć się po gotowych CMS i w oparciu o jeden z nich napisać, to co chcesz (zmodyfikować). Czas pracy skróci się z miesięcy do tygodni.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja rozumiem o co chodzi z tymi ostatnimi pytaniami. Większość treści generuje się dynamicznie, tzn. przetwarza zaraz przed wyświetleniem. Jednak duże serwisy, których baza danych jest non-stop obciążona, stosują bardziej wyrafinowane rozwiązania, skomplikowane cache'owanie, przetwarzanie co określony odstęp czasu itd.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 9 Dołączył: 2.02.2011 Skąd: undefined Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie z tymi ostatnimi pytaniami to chodziło mi o to czy najpierw przetworzyć całą stronę na serwerze i dopiero wtedy gotowy kod wysłać czy przetworzyć kawałek wysłać, przetworzyć kawałek wysłać itd.
W sumie kiedyś myślałem nad gotowym cms (Joomla, php-fusion). Wiecie może które jest najłatwiejszy do edycji bądź do którego jest najwięcej modułów lub jeszcze dość prosto się je pisze?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie z tymi ostatnimi pytaniami to chodziło mi o to czy najpierw przetworzyć całą stronę na serwerze i dopiero wtedy gotowy kod wysłać czy przetworzyć kawałek wysłać, przetworzyć kawałek wysłać itd. W sumie kiedyś myślałem nad gotowym cms (Joomla, php-fusion). Wiecie może które jest najłatwiejszy do edycji bądź do którego jest najwięcej modułów lub jeszcze dość prosto się je pisze?? Drupal. ;] -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 22:07 |