![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Mam malutki problem odnośnie zapytania. Otóż mam zapytanko:
Które wybiera jakieś tam szczegóły z tabeli osoby, a że region jest jako id to wypadałoby pobrać nazwę z innej tabeli, podobnie dla województw. Ogółem zapytanie działa ![]() Ale... To jedno zapytanie dla jak na razie 100 rekordów w tabeli osoby wykonuje się w 0,0006 sekundy (czyli dość szybko w/g mnie). Tylko zastanawiam się jak to coś zoptymalizować, tzn same zapytanie, czy muszę robić dwa razy JOIN i czy koniecznie musi być LEFT, może jakiś inny. A tak na marginesie czy w przypadku takich zapytań ma znaczenie jak ustawiłem indexy? Dla tabeli osoby mam jako indexy: wew_id jako primary, reg_id i woj_id jako pomocnicze. W razie potrzeby przedstawię strukturę wizualnie, choć wydaje mi się że jest ona dość zrozumiała ![]() Prosiłbym o pomoc, wykładowca dość poważnie ocenia optymalizację zapytań, a chciałbym to jakoś spokojnie zaliczyć ![]() Z góry dzięki za pomoc. //EDIT Stworzyłem jeszcze takie zapytanko:
I teraz kolejne pytanie: które z tych dwóch jest lepsze? Które w przypadku dużej ilości rekordów będzie lepsze? Wiem że mogę wygenerować 100tys albo i więcej rekordów i to sprawdzić, ale jednak wolałbym poradzić się doświadczonych koderów najpierw ![]() Ten post edytował little_MASTER 25.10.2011, 11:37:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:12 |