![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 14.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam prosty skrypt w jquery, która ma zsumować 2 pola z formularza i jak dam w funkcji jquery takie coś:
alert(pole1+pole2); to działa, a teraz chcę zrobić żeby po kliknięciu w submit pokazała się pod formularzem suma dwóch pół o których mowa, ale nie wiem jakiej funkcji jQuery do tego użyć... chodzi mi o samo wyświetlanie tekstu po kliknięciu, tak jak w php echo jest ;d
wiem że to prosta sprawa ;d z góry dzięki za pomoc. Ten post edytował dwwa 25.10.2011, 11:22:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Kod jQuery('#iddivadoktoregocheszwpisac').html('to co chcesz wpisac a na przyszlosc czytaj dokumentacje, skoro juz uzywasz jquery');
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 14.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No jesli pokazujesz to na submicie to nic dziwnego ze znika, skoro submit wysyla formularz czyli de facto przładowuje strone
![]() Skoro nie chcesz wysyłać forma to daj na submicie w onlick jeszcze return false; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, działa, a możesz mi powiedzieć czemu wyskakuje mi "NaN" jak nie podam żadnych wartości w polach formularza?
|
|
|
![]()
|
|
A skad ja mam wiedziec jak ty te dane pobierasz? No wrozyc mam?
No dobra, wróże: uzywasz parseInt lub czegoś podobnego i logiczne, ze jak nie ma zadnej wartosci to funkcja nie ma co parsowac i pluje błędem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
var weight = parseFloat($("#weight").attr('value'));
var height = parseFloat($("#height").attr('value')); było wyżej przecież ![]() jak temu zapobiec? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat było wyżej przecież ślepne na starość ![]() ![]()
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
działa, a czemu mam tak, że jak wprowadzę jakieś dane do pól i kliknę na submit, a później zmienię dane w polu pierwszym, to po kliknięciu na submit nic się nie dzieje? dopiero jak wprowadzę dane do pola 1 i pola 2 i kliknę submit to jest ok.
a nie, dzieje się tak tylko z polem 1. Ten post edytował dwwa 25.10.2011, 11:51:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co dokładnie "nie działa"? Zauważyłeś, że sprawdzałem tylko weight, winno być raczej:
if($("#weight").attr('value') == "" || $("#height").attr('value') == "")... A w ogóle to: 1. umieść to gdzieś w sieci 2. zainstaluj sobie firebuga |
|
|
![]()
|
|
coś takiego mam i teraz jak wprowadzę w pole 1 wartość np. 50, a w pole 2 wprowadzę 150 wyskakuje mi jakiś tam wynik i teraz jak w pole 1 wpiszę np. 10 wynik jest taki sam, tak jakby nic się nie działo, jak wprowadzę jakąś inną wartość w pole 2 i kliknę w submita to jest ok.. nie mam gdzie tego wrzucić... |
|
|
![]()
|
|
No wynik jest taki sam, bo tak wynika z Twojego wzoru:
var total = ((weight)/((height * weight)/10000)); cokolwiek podstawisz za weight, jeśli nie zmienisz height no to tak sobie myślę, że wynik uzyskasz identyczny:) Co Ty tam w ogóle obliczasz? |
|
|
![]()
|
|
nieważne co
![]() ciągle wyskakuje mi ten "NaN" :/ |
|
|
![]()
|
|
No a spójrz na ten fragment:
if (weight == "" || height == "") { message = "Wypełnij wszystkie pola"; } Czy on zapobiega temu, że potem robisz var total = ((weight)/((height * weight)/10000)); ? Tak więc zrób return w tym warunku, np:
|
|
|
![]()
|
|
o to chodziło
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:02 |