![]() ![]() |
| --Guest-- |
|
|
Goście |
Mam wszystkie strony z tagiem
Kod <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> poza tym wszystko piszę w Pajączku 5 który chyba powinien wszystko zapisywać w iso, pomimo to w php w IE4 i Operze7 wyskakują mi krzaczki. Help. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%)
|
poskie znaki w kodzie musisz zamienic na specjalne, mozes tez uzyc jakiegos programiku.
-------------------- |
|
|
|
| -stl- |
|
|
Goście |
ja mam tez problem z tymi znakami polskimi
poradzilem sobie z tym co ja pisze w textach ale jak zrobilem np: ksiege gosci i w polu textowym ludzie pisza polskie znaki a po wyswieleniu niestety sa krzaki wszo idzie do bazy MySQL... kto pomoze |
|
|
|
| --Guest-- |
|
|
Goście |
Oki, znaki specjalne, spoko, tyle że w żadnej tabeli do której udało mi się dotrzeć nie znaczków "ą" ani "ć".
|
|
|
|
| -Guest- |
|
|
Goście |
Aha, stl, mój kumpel jak miał podobny problem z księgą gości to też jakoś na wejściu bodajże zamieniał polskie literki na wspomniane znaki specjalne (np. ;)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
Hmm jakoś nigdy nie miałem problemów z kodowaniem iso-8859-2. Czasami na początku strony trzeba dodać:
BTW. Zainteresujcie się funkcją iconv, która konwertuje znaki na odpowiednie kodowanie. Może się przydać przy przesyłaniu danych z dziwnie działającego formularza do bazy danych. -------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
już sobie poradziłem z akcją zapisu danych do bazy danych ze znakami polskimi...
zrobilem to w taki sposob: To przy zapisie do bazy:
To przy odczycie z bazy:
i wszysko działa ładnie poprostu użyłem funkcji urlencode i urldecode Ten post edytował EsTeL 4.07.2004, 17:16:42 |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%)
|
Hmm, sposób Yareckiego pomógł. Jestem początkujący, myślałem że jak powiem HTMLowi żeby się kodował w iso to php też się domyśli, a to jednak nie.
-------------------- Na początku był chaos...
I tylko wiatr hulał po pustych ulicach Moskwy... |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:29 |