![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 9 Dołączył: 28.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam... Odkopałem stary skrypt który bedzie mi potrzebny do szkoły a mianowicie:
Zaczynam robic dopiero JS na lekcjach a wiem ze do tego skryptu byl dopięty jakoś div wraz z odnosnikiem do obrazka <a id="v"></a> <a id="v2" style="display: none;" ></a> <div id="blablabla" index: -1 costam costam.. i odnosnik do obrazka> Tutaj wklejałem TEKST </div> (coś w tym stylu tylko nie wiem jak poprawnie napisac ten div z obrazkiem) Wyglądało to w ten sposób ze na pustej stronie wyskakiwał obrazek a ponizej niego tekst , i po najechaniu na obrazek przesuwał się on po całej stronie. Wie ktoś jak to wykonac?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten skrypt wyrzuć do śmieci i napisz co dokładnie chcesz osiągnąć. Najlepiej narysuj i opisz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 9 Dołączył: 28.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:http://img684.imageshack.us/img684/2380/stronaqw.jpg)
To taka forma zabawy/gry. Chodzi o to ze wyskakuje obrazek który ucieka po najechaniu myszką tak jak pokazane jest na obrazku zmienia on swoje położenie po najechaniu kursorem, a po trzecim najechaniu znika razem z tekstem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najzabawniej będzie jeśli napis będzie uciekał w losową pozycję. Wystarczy jeden div ze stylem position: absolute. Ogólnie zamysł Twojego skryptu jest dobry, ale wykonanie trochę "naokoło".
Możesz zrobić zmienną, która będzie przechowywała liczbę trafień w napis. Przy onmouseover na div, niech ta zmienna się zwiększa o 1, a div niech dostaje nową pozycję. A jeśli zmienna osiągnie odpowiednią wartość, to div znika (display: none) i tyle. |
|
|
![]()
|
|
Po długotrwałej pracy metody prób i błędów wkoncu udało mi się rozwiązac ten problem. Podaje gotowy skrypt moze komuś się przyda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował gornik 23.10.2011, 21:16:08 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli działa to super. Kod? Okropny.
|
|
|
![]()
|
|
Wiesz , tak jak mówiłem dopiero zaczynam uczyc się javascript , w zasadzie to miałem dopiero jedną lekcje wstępną , ten kod był robiony wg. poradników więc jest namieszany , ale jeżeli jest gotowy i działa to każdy może go sobie wklepac na serwer przetestowac działanie skryptu i zmodyfikowac kod tak aby był bardziej zwięzły i urozmaicony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:48 |