![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 6 Dołączył: 19.12.2010 Skąd: Krzyżanowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uprzejmie proszę o ocenę mojej strony
http://kochambaltyk.pl Uważam, że szczególnie zrypany jest górny pasek i logo, ale może ktoś może coś jeszcze dorzucić? Z wyrazami szacunku Janusz [Admin, sorry, strona była już raz oceniana, wprowadziłem sugerowane poprawki i jest duuuży krok naprzód, stąd pozwalam sobie jeszcze raz, jeżeli uznasz za spam, to ciach] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyszukiwarka wedlug mnie bardzo nieczytelna ... a ten przycisk szukaj to masakra, az glowa sie sama odwraca zeby go przeczytac
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 8 Dołączył: 3.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strasznie nieczytelne. Z funkcjonalnością też kiepsko.
Poczytaj o: - schematach kolorów - web-usability - web-accessibility Niestety nie znajduję żadnego powodu na pochwałę ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Słaby kontrast
2. Boksy wyszukiwarki - wyrównaj wysokość i rozłóż to bardziej czytelnie i intuicyjnie (podpatrz podobne portale) 3. Przycisk szukaj zrób poziomo. 4. Popracuj nad czytelnością contentu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 19.02.2008 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
Też pooceniam trochę bo głupio tylko korzystać.
Ten piasek w logo wymieszać z niebieskim morzem i na całą szerokość bez fotek. Te bloki poniżej wyszukiwarki wydają się do rzeczy ale szczegóły np.ajaxem i galeria. Jeśli wydają się do rzeczy to wyszukiwarka w taki sam blok ładniejsza jakaś i zrozumiała ale w pierwszy i tam jak szukać. Menu pionowe to miszmasz zostawiłbym tylko linki dla miłośników lokalizacji. I teraz z linków do środka, opis i ewentualnie wtedy galeria. Reszta lub reprint w stopce. Ma się rozumieć tej przyklejonej sticky-footer. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 20 Dołączył: 12.12.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Cała strona wczytuje się z 10 sekund (internet 45mb/s - coś nie tak).
2. Grafika i układ strasznie nieczytelny 3. Źle dobrane kolory. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 6 Dołączył: 19.12.2010 Skąd: Krzyżanowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten piasek w logo wymieszać z niebieskim morzem i na całą szerokość bez fotek. No fajnie, tylko nie zrozumiałem. Można prosić o opis/przykład/coś dla kogoś, kto nie jest ani ciut grafikiem? Te bloki poniżej wyszukiwarki wydają się do rzeczy ale szczegóły np.ajaxem i galeria. Ze względu na seo nie robię ajaxa. A galeria jest w detalach każdego obiektu, ale może trudna do znalezienia? Może nieintuicyjnie się ją uruchamia? Jeśli wydają się do rzeczy to wyszukiwarka w taki sam blok ładniejsza jakaś i zrozumiała ale w pierwszy i tam jak szukać. To może być dobry pomysł. I teraz z linków do środka, opis i ewentualnie wtedy galeria. Reszta lub reprint w stopce. Ma się rozumieć tej przyklejonej sticky-footer. Można prosić bardziej opisowo? Pozdrawiam Janusz 1. Cała strona wczytuje się z 10 sekund (internet 45mb/s - coś nie tak). A to ciekawe, specjalnie wyrzuciłem dojo z Zenda, żeby nie muliło, i na http://test.watchscript.pl/ mam coś około 1 sekundy (w tym najdłużej plus one) Jaka przeglądarka, jeśli można spytać? 2. Grafika i układ strasznie nieczytelny 3. Źle dobrane kolory. Proszę o detale, jeśli można. Zaraz będzie nowsze wersja, znaczy się za 2 dni. Ciut zmienię, dzięki wszystkim za uwagi, ale jeśli można, proszę o bardziej detaliczne. Szczególnie interesuje mnie ten górny pasek, jak ten piasek wymieszać z morzem? Swoją drogą, aplikacja resajzuje się na całą szerokość i powinna szczególnie dobrze (hm, jeżeli można w tym wypadku tak powiedzieć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 36 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Dokąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam na radiowym Internecie blueconnect nie mam problemów z ładowaniem.
1. Zastanawiałem się, o jakiej oni wyszukiwarce mówią, i właśnie odkryłem, że to, co jest pośrodku ekranu, to wyszukiwarka. Sugestia: wydzielenie odrębnego boxu, w którym "zasadnicze", "pokój", "pozostałe" i "w pobliżu" byłyby wyraźnymi podsekcjami. Na razie wybijają się one, chcąc się od siebie odróżnić, wskutek czego jest wyszukiwarka - nieczytelną. 2. Galeria na górze - może dodać Lightboxa do tego, żeby po kliknięciu zdjęcie się powiększało? 3. Menu po lewej, pod G+ - absurdalne. Na jakiej podstawie zostały wyodrębnione takie kategorie?? 4. Panel logowania - bardziej spójny, żeby było widać na pierwszy rzut oka, czym jest. 5. Początki zdań oraz równoważników piszemy wielką literą. |
|
|
![]()
|
|
Ja tam na radiowym Internecie blueconnect nie mam problemów z ładowaniem. I dlatego nie dawałem na razie nic z jscriptu, ale chyba trzeba będzie (też się zastanawiam nad jakimś slideshow z tym paskiem na górze, jak napisałeś w pkcie 2.) 1. Zastanawiałem się, o jakiej oni wyszukiwarce mówią, i właśnie odkryłem, że to, co jest pośrodku ekranu, to wyszukiwarka. Sugestia: wydzielenie odrębnego boxu, w którym "zasadnicze", "pokój", "pozostałe" i "w pobliżu" byłyby wyraźnymi podsekcjami. Na razie wybijają się one, chcąc się od siebie odróżnić, wskutek czego jest wyszukiwarka - nieczytelną. ![]() 3. Menu po lewej, pod G+ - absurdalne. Na jakiej podstawie zostały wyodrębnione takie kategorie?? Chyba wyrzucę i zostawię tylko miejscowości (a raczej przeniosę na górę, menu obrazkowe, z regionami) 4. Panel logowania - bardziej spójny, żeby było widać na pierwszy rzut oka, czym jest. Właśnie zmieniam 5. Początki zdań oraz równoważników piszemy wielką literą. Świadomie (ma być "lżejsze") **** Off topic. Choć nie całkiem. Najpierw l. miller mówił: prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym, jak zaczyna, ale jak kończy. Teraz mówi: "prawdziwy mężczyzna nie kończy nigdy". I to b. pasuje do tej stronki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Seo i ajax nie są wrogami, a ajax jest tak miły w użyciu, że mnie czasem bierze - wszędzie powinno się go wciskać. :-)
Tak na serio, ajax to dobra sprawa nie jest żadnym przeciwwskazaniem ani wrogiem seo, szczególnie że strona powinna mieć dwie wersje, popatrz na gmaila ja bez takich wodotrysków skrzynki sobie nie wyobrażam. Co do grafiki, ja bym zatrudnił grafika i zaczął od początku, trochę przebudowując całość i serwis miał by szanse na większy sukces - na prawdę. :-) http://kochambaltyk.pl/nocleg/Izabella - te bloki zwijane i rozwijane w taki sposób są okropne, użyj znikania (nie zwijania) lub zwijania w jedną stronę, osobiście spróbował bym uzyskać coś takiego: Wszystko dać na siebie (tak by były treści warstwami przykrywały się), aktywną bym chował (dodawał jej przezroczystości), a pojawiającej się odejmował przezroczystości i to w jednym czasie, nie po skończeniu pierwszego. :-) -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
http://kochambaltyk.pl/nocleg/Izabella - te bloki zwijane i rozwijane w taki sposób są okropne, użyj znikania (nie zwijania) lub zwijania w jedną stronę, osobiście spróbował bym uzyskać coś takiego: Wszystko dać na siebie (tak by były treści warstwami przykrywały się), aktywną bym chował (dodawał jej przezroczystości), a pojawiającej się odejmował przezroczystości i to w jednym czasie, nie po skończeniu pierwszego. :-) O, dzięki, cenna uwaga, zapisałem. Na razie jednak priorytet to strona główna. Wrzuciłem jak kazaliście lepsze menu do logowania się, powolutku, powolutku, wyczyścimy ten serwis ![]() A może jest tu jakiś grafik? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
W końcu znalazłam chwilę na ocenę. Pozwolę sobie zacząć listą:
[-] Ścisk, [-] Chaotyczny układ, brak wyraźnego podziału na części strony, [-] Nagłówek (malutki, wyeksponowane malutkie fotki, zamiast nazwy strony), [-] Wyszukiwarka - ciężko się w niej momentami połapać, a pierwsze zasada projektowania to "Nie każ mi myśleć", To by było tyle z uwag "głównych". Twoim priorytetem na pewno powinna być wyszukiwarka, bo z niej będą korzystali użytkownicy ![]() Pozwoliłam sobie roboczo "naszkicować" wyraźniejszy podział sekcji, który w Twoim przypadku mocno kuleje (moim zdaniem oczywiście) . ![]() Fajnie, że coś tam działasz ![]() |
|
|
![]()
|
|
No, szczerze powiem, szacunek.
Próbowałem na początku zrobić taki layout (nie taki dobry, jak Twój, ale prosty, wzorowany trochę na box.net) i ze względu na istniejące aplikacje (ze zdjęciami ![]() A faktycznie sednem jest wyszukiwarka, bo musi - tym chcę wyróżnić ten serwis - mieć multum opcji. W każdym razie b. dziękuję za sugestie i jeśli można, to coś ukradnę, ok? Teraz ciut przerzeźbiam główną, mam nadzieję skończyć za dzień- dwa, to znowu będę Was męczył ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli korzystasz z pliku Daiquiri pomyśl trochę o zmianie paddingów, moim zdaniem są trochę za duże - nie potrzebnie marnować tyle miejsca i latać mychą nad nim. Myślałeś kiedyś by listę miejscowości zamienić na jakiś bardziej ogólny podział? Np. dać klikalną mapkę z sekcjami i po kliknięciu konkretnej przejść dalej? Lista jest za długa by ją eksponować w takiej formie.
Do całości dodał bym jakiś kolorystyczny dodatek, tak by było coś więcej niż niebieski i 2 buttony. :-) @Daiquiri wiem że jesteśmy tutaj pomocni, ale nie sądziłem, że aż tak podziwiam Cie, mi też kiedyś pomogłaś. :-) Ten post edytował ShadowD 24.10.2011, 16:16:56 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daiquiri - btw swietny Ci ten szablon wyszedl musze przyznac
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, ale gwoli ścisłości to tylko szkic
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taką mała literówkę znalazłem która rzuciła mi się w oczy, a nie było tutaj napisane wcześniej:
wchodzę w ofertę , i mam tam zakładki w której znajduje się słowo "kontak"- wydaje mi się, że powinno być kontakt ;-) -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
Chciałem bardzo wszystkim podziękować za ocenę. Dzięki Wam mogłem przerzeźbić to w lepszą stronę.
[Zrobiłem wszystko jak kazaliście, nawet jest ajax (w obrazkach i tekstach autoreklamowych).] @Daiquiri, mam prośbę, jeżeli to nie byłoby już zbyt namolne... Nie mam oczu do kolorów (rozróżniam, czarny i biały). Jakbyś mogła powiedzieć, co ma być zamiast tej żółci... Mam monitor crt, i to wygląda tak, jak bym chciał, ale na lcd nie wygląda tak, jakbym chciał ![]() Pozdrawiam wszystkich J. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 8 Dołączył: 3.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam oczu do kolorów (rozróżniam, czarny i biały). Poczytaj o schematach kolorów, są strony gdzie użytkownicy wrzucają już sprawdzone i świetnie komponujące się kolory. EDIT: http://www.colourlovers.com/ http://kuler.adobe.com/ <+= POLECAM I ZALECAM Ten post edytował marekge 26.10.2011, 22:28:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 07:31 |