![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jako, że jestem w tym dość zielony proszę o małą pomoc.
Chciałem stworzyć Formularz Kontaktowy przez AJAX'a w połączeniu z PHP. Wszystko szło sprawnie, do momentu testów ![]() Tyle co udało mi się na stukać: AJAX:
check_email.php PHP:
PHP:
Co jest źle? Dlaczego przy próbie wysłania formularza nic nie następuje? Żadnych błędów, wiadomości a e-mail nie wychodzi. Proszę o pomoc, z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Podstawowa sprawa, gdzie masz odpalaną funkcję PrzetwarzajDane w Twoim skrypcie widzę tylko przypisanie
var XMLHttpRO = false; 2. Sprawdzaj też status odpowiedzi na zasadzie + obsługa błędów: if (myrequest.readyState==4 && myrequest.status==200) { //do sth } -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem dokładnie o co chodzi z tym pierwszym podpkt., ale skasowałem w tym wypadku FALSE.
A funkcję wywołuję tu:
Co do drugiego podpkt. to dodałem ten nowy warunek. Znalazłem jeszcze jeden mały błąd, ale w efekcie czego dalej nie działa. Proszę o pomoc, wkleję to co zmieniłem.
Ten post edytował Gazder 23.10.2011, 12:07:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uruchamiasz skrypt na localhost ?
1. Jeśli tak to poczytaj co piszą tutaj o statusie -> http://www.javascriptkit.com/jsref/ajax.shtml 2. Po za tym spróbuj wywalić: var XMLHttpRO; 3. encodeURIComponent - stosuj na wszystkie parametry, aktualnie tylko filtrujesz body 4. Co to za value jest przesyłane do PrzetwarzajDane w deklaracji funkcja nie przyjmuje żadnych parametrów 5. $freaky['header'] = 'From: $_POST['name'] <$_POST['address']>'; tu masz podwójne ciapki i w ogóle zły zapis albo escape albo stosuj naprzemiennie z " powinno być tak:
Ten post edytował amii 23.10.2011, 14:25:07 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Skrypty są na dedyku, więc wszystko powinno ładnie śmigać.
Dodałem poprawki i mam jeszcze jedno pytanie, za co odpowiada ten kawałek:
Chodzi konkretnie o: ...getElementById("edytor")... Bo ja to skopiowałem z jakiegoś innego kodu który był w necie. DNSy mi się zwaliły i nie mogę teraz sprawdzić czy skrypt już działa, jak wszytko będzie działać to dam znać na czym stoimy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Gazder tu jest pies pogrzebany
![]() Ten kod doczepia zwrócony przez php fragment do div z id=edytor, jeśli takiego nie masz to nie dziwne, że nie działa. Swoją drogą takie podstawy wypadałoby już znać bo bez tego tego nie zajedziesz. -------------------- gry flash online
|
|
![]()
|
|
Aha, no to ładnie
![]() Stronka już mi działa, ale skrypt nie. Amii czyli mam rozumieć że gdy dam np.:
To w tymże miejscu pojawi się wynik tego całego AJAX'a? Czyli np. ujrzę: Cytat Blad: Nie można kontynuować, przeoczyłeś/aś wymagane pola! Jeśli to tak ma działać, to trochę kiepawo, bo chciałem aby błędy nie były wypisywane w danym miejscu tylko wyskakiwały okienka alert z wynikiem AJAX'a (alert('Nie mozna kontynuowac, przeoczyles/as wymagane pola!') ![]() Co może być źle skoro dalej nie trybi? Wkleje kody.
Odświeżam. Dalej potrzebuje pomocy. Odświeżam. Dalej potrzebuje pomocy. Ten post edytował Gazder 23.10.2011, 19:01:31 |
|
|
![]()
|
|
Gazder popróbuj trochę sam masz tu proste tutoriale do AJAX:
http://www.w3schools.com/ajax/default.asp http://www.javascriptkit.com/jsref/ajax.shtml po polsku: http://gajdaw.pl/ajax/wprowadzenie/p1.html Od siebie dodam, że tu masz tak: XMLHttpRO.send('&name=' + name + '&subject=' + subject + '&address=' + address + '&body=' + body); a powinno być tak (poświęciłem na to pół minuty i zajrzałem w tutoriala): XMLHttpRO.send('name=' + name + '&subject=' + subject + '&address=' + address + '&body=' + body); Po za tym jeśli nie będzie działać pozmieniaj wszystko w/g przykładów z kursów i powstawiaj tylko swoje dane specyficzne dla formularza i wartości parametrów. Listuje błędy, testuj. To są absolutne podstawy. Ten post edytował amii 29.10.2011, 11:59:55 -------------------- gry flash online
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:26 |