![]() |
![]() |
-Ricco- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, prosze o pomoc. Probuje uzyskac efekt pokolorowania tla co drugiego wiersza tabeli. Mam nawet juz taki pomysl ze przed petla while zdefiniuje zmienna $i = 0
, a wtedy po kazdym nastepnym rekordzie bede ja inkrementowal: $i++, a nastepnie w <tr> dam takie cos:
Lecz niestety to nie działa. Mógłby ktoś pomóc udoskonalić tę idee? tak wyglada moj kod:
|
|
|
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
uzyj % do obliczania reszty z dzielenia
na webmade.org > kurs php > ktoraj z pierwszych lekcji masz opisane wszystkie operatory |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 9.09.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Ricus- |
![]()
|
Goście ![]() |
zamienilem / z % i nic nie dalo
![]() |
|
|
-Ricus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niestety nie dziala ![]() |
|
|
-Ricus- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam to tak zrobione:
i wciaz nie dziala |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Ricus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Crozin, a mozesz jakos wyjasnic to co napisales?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na takiej samej zasadzie to działa, jak ty chciałeś zrobić, tylko z użyciem php..
Ustawiasz sobie tam swoją nazwę i będzie on innego koloru co drugi wiersz (czy to bedzie pobierane z mysql czy normalnie bedziesz pisał w html ZAWSZE co drugi tekst bedzie innego koloru (lub czegoś innego, np podkreślony)) Pozdrawiam. |
|
|
-Ricus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie koloruje, ale to w css u mnie nie ma praktycznego zastosowania bo przeciez my wywala cala ta tabele z while wiec jesli dam w tym tr w while klase czerwony to i tak kazdy bedzie pokolorowany.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 9.09.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Ricus:
Najpierw napisałem, potem pomyslałem. Co do rozwiązania użytkownika Giluś tutaj o tym jest: http://www.w3schools.com/cssref/sel_nth-child.asp Ale tak jak zrobiłeś Ty też powinno działać. Zobacz w kodzie html wyświetlonej strony gdzie jest błąd. Ten post edytował ficiek 22.10.2011, 13:35:42 |
|
|
-Ricus- |
![]()
|
Goście ![]() |
no w kodzie jest wszystko ladnie:
ale czemu nie dziala na stronie to nwm |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
-Ricus- |
![]()
|
Goście ![]() |
aaa juz widze. Blad w style="" bo zamiast background napisalem backgrond
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli tylko wyswietlasz z bazy to użyj zwykłego diva
np.
w pilku ccs dajesz np.: #a1 { background: red; } #a2 { background: green; } % - czyli suma modul2 powoduje, że na przemian "kolorujesz" wiersze przyste lub nieparzyste
Powód edycji: [batman]: O bbcode zapomniał?
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
tak, ale zostalo przeciez podane lepsze rozwiazanie z CSS
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jejku...
Robicie problem z rzeczy którą się załatwia praktycznie jedną linijką w CSS!
Poza tym HTML nie służy do definiowania wyglądu (<center>) tylko CSS. Ten post edytował Xim2 22.10.2011, 15:31:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:53 |