![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
trochę ostatnio szaleje z postami na tym forum za co chyba powinienem przeprosić. Potrzebuje jednak waszej pomocy bo nie jestem wstanie przebrnąć przez temat samodzielnie. Projektujemy w małym zespole serwis internetowy. "Mamy" bazę, skonfigurowane symfony, stronka już zaczyna działać ale nie jest tak jakbyśmy sobie to wyobrażali. Założyliśmy sobie że kasowanie zbędnych rekordów będzie się odbywało za pośrednictwem kluczy obcych albo trigerów ( z naciskiem na te pierwsze ). Przykładowa tabela przedstawiająca komentarze do profilu użytkownika:
Pytania: - istnieje możliwość nie definiowania pola ID, jeżeli w innej tabeli jest klucz wskazujący na to pole? - w momencie kiedy tabela zawiera 2 klucze PRIMARY to taki kod:
zwraca NULL. Jak w takim razie powinna być zbudowana baza żeby rekordy kasowały się CASCADE i jednocześnie działał nam model.
Powód edycji: [phpion]: Poprawiłem orta w temacie bo walił go gałach :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strasznie przegadany schemat.
Cytat istnieje możliwość nie definiowania pola ID, jeżeli w innej tabeli jest klucz wskazujący na to pole? To jeśli usuniesz pole id to na co ma potem wskazywać inna tabela? Cytat w momencie kiedy tabela zawiera 2 klucze PRIMARY to taki kod:
zwraca NULL. Jak w takim razie powinna być zbudowana baza żeby rekordy kasowały się CASCADE i jednocześnie działał nam model. Nie wiem dlaczego tak się dzieje (zakładam, że obiekt zapisał się w bazie danych). Spróbuj zrzucić obiekt do tablicy, albo przeładować. Swoją drogą po co Wam taki klucz główny? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 7 Dołączył: 10.03.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w momencie kiedy tabela zawiera 2 klucze PRIMARY W relacyjnych bazach danych nie może być 2 kluczy głównych. To co tam masz to jest klucz główny złożony z 2 kolumn przy czym ta druga kolumna jest w tym wypadku całkowicie zbędna. Ale to że po zapisaniu obiektu id jest nullem to dziwna sprawa:) Nie próbujecie czasem zapisywać tego formularza wcześniej w sesji? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to że po zapisaniu obiektu id jest nullem to dziwna sprawa:) Miałem podobną sytuację... Szukałem rozwiązania i nie znalazłem:/ Jedynym wyjściem u mnie, była zmiana klucza głównego. Ten post edytował Valantir 21.10.2011, 12:44:13 -------------------- Pomogłem? Kliknij "Pomógł".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wszystkim za odpowiedz. Doszedłem do wniosku że coś mam skopane z bazą i nie potworzyły się klucze obce:/ Znacie może jakis dobry tutorial tworzenia bazy danych w doctrinie który omawia nieco bardziej skomplikowany przypadek niż Jobeet?
Kombinuje dzisiaj cały dzień i jak na razie działają klucze obce. Doctrine zwraca poprawne wyniki Joinów itp. Jednak ciągle nie mogę pobrać zaraz po wywołaniu metody save() pola ID z tabeli Activitie. Wszystko inne włącznie z kluczem obcym a_user_id pobiera się poprawnie. Co za tym idzie nie działa mi redirect po save. Ten post edytował IMP 24.10.2011, 14:45:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:12 |