![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresowałem się ostatnio MySQL i zechciałem robić system logowania z poradnika (link). Teraz mam problem - Otóż gdy klikam "loguj" to nic, a nic się nie dzieje.
Tak wyglądają te pliki: index.php:
main.php:
Nadmienię, że korzystam na razie z darmowego hostingu cba.pl, jeżeli to ma jakieś znaczenie. PS. Tam gdzie masa gwiazdek to po prostu cenzura. PS2. Jeżeli w złym dziale to sorry, ale nie byłem pewien gdzie to wysłać. Pozdrawiam, Maxie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że
$host="mysql.cba.pl"; // Nazwa hosta. $db_user="******_cba_pl"; // Nazwa użytkownika - MySQL. $db_password="********"; // Hasło do bazy. $database="localhost"; // Nazwa bazy. Nazwa HOST-a to powinno być "localhost" jeżeli chodzi o CBA |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Zapoznaj się z tym tematem i do niego zastosuj. Powinno ci się pojawić zapewne parę błędów ps: przenosze na przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast
uzywaj
Na cytowanej stronie masz opisane problemy i rozwiązania jakie mieli użytkownicy z tym skryptem Cytat Działa tylko przy kopiowaniu trzeba sprawdzić czy dobrze przenosi apostrofy. Jak nie będzie działać to trzeba podmienić skopiowane apostrofy na prawidłowe.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie pomogło. Poprawiłem te apostrofy, starałem się zmienić trochę dane do logowania. Dalej dzieje się to samo czyli: Nic.
Czekam na inne odpowiedzi, pozdrawiam, Maxie. |
|
|
![]()
|
|
Pokaz jak poprawiłeś
|
|
|
![]()
|
|
Proszę. |
|
|
![]()
|
|
linia 20
co to jest ta gwiazdka?? |
|
|
![]()
|
|
To tylko tutaj, spokojnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
No, muszę Ci powiedzieć, że na moim localu chodzi
main.php
A powiedz mi czy zastosowałeś się do wszystkich porad ze strony skryptu w tym Cytat W stworzonej dla potrzeb logowania tabeli w kolumnie "uzytkownik" dodamy rekord o nazwie "admin", a w kolumnie "haslo" zakodowany ciąg znaków funkcją md5() -
"81dc9bdb52d04dc20036dbd8313ed055". * W trakcie testu w polu hasła należy wprowadzić hasło przed zakodowaniem w md5(), czyli 1234. |
|
|
![]()
|
|
Tak robiłem na dwa sposoby. Nie działa, przekopiowałem to co Ty miałeś (prócz danych logowania) - dalej nie działa.
Proszę o pomoc :< |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Maxie, zapoznałeś się z linkiem, który podpowiedział Nospor?
Usuń małpy z kodu. Wyświetl sobie zapytanie zwykłym echo itd. Spróbuj sam zawęzić miejsce błędu. |
|
|
![]()
|
|
Jak próbowałem dostać się przez skrypt wpisując inne dane niż te, które podał autor skryptu, nie działo się nic, czyli ten sam objaw co u Ciebie.
Sprawdź dokładnie jeszcze rac co przechowujesz w bazie, dokładnie. Przekłamanie o jeden znak w md5 i nie zrobisz nic. Powodzenia |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem zrobić wszystko co tylko mi przyszło na myśl, nie działa. Znalazłem inny skrypt, zawiera też rejestrację
![]() Jeżeli Ktoś wiedział by jak to zrobić to proszę o odpowiedź, pozdrawiam, Maxie. |
|
|
--zanst-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ostatnio miałem taki sam problem, i okazało się, że ustawiłem za małą ilość znaków w polu hasła, i cały kod md5() się nie zmieścił. Sprawdź tutaj, czy kod md5() jest taki sam jak w bazie.
|
|
|
![]()
|
|
Postanowiłem zostawić jak jest, mam jeszcze jeden problem z systemem logowania (oczywiście tym drugim, w tym w którym jest rejestracja). Otóż nie wiem jak wywołać zalogowanego użytkownika czyli jego nick. Z:
i
wywnioskowałem, że zmienna z nickiem to $login, ale nie działa. Wiecie jak wywołać nick zalogowanego użytkownika? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Co znaczy "nie działa"? Jeżeli zapytanie zostaje wykonane (i zwraca poprawne dane) to zmienna musi zawierać nazwę użytkownika. Pytanie w którym miejscu chcesz ją wykorzystać? Być może jest "poza zasięgiem". Jeżeli wykorzystujesz mechanizm sesji, to po poprawnym zalogowaniu przypisz wartość zmiennej $login do np. $_SESSION['user'].
Tak teraz patrze, jak korzystasz z tego skryptu w poradniku, to login masz pod $_SESSION["USER_ID"]. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:07 |