![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto on na innym forum dostałem radę żeby go uszczuplić, niestety nie powiedziano mi "z czego go uszczuplić", jak na moje, należy wywalić kod css, no bo po co on? Ale czy kod php jest w porządku? Czy da się i jak stworzyć tam treści dostępne tylko dla zarejestrowanych?
Miło by mi było gdyby ktoś przejrzał i napisał co można tam polepszyć, a może lepiej napisać własny od nowa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Miło by mi było gdyby ktoś przejrzał i napisał co można tam polepszyć, a może lepiej napisać własny od nowa? Znaczy się to nie Twój skrypt? Co mi się nasuwa po pobieżnym przejrzeniu (że działa w miarę poprawnie - świadczą komentarze pod) 1. Nie jest obiektowy (porównaj sobie np. z modułem sfGuard z Symfony) 2. Całkowity brak separacji warstwy logiki od prezentacji, fragmenty HTML "echowane" - masakra przy jakichkolwiek modyfikacjach 3. Wszystkie wartości (np. długość loginu) ustawione na sztywno - lepsze byłoby rozwiązanie np. ze stałymi 4. Narzuca odgórnie pewne rozwiązania techniczne (m.in. strukturę tabel w bazie), przez co integracja z istniejącymi serwisami może być problematyczna Generalnie - dla amatora do prostych serwisów może być, ale jak dla mnie - bezużyteczny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poleciłbym zainteresowanie się PDO
Poleciłbym nauczyć się korzystania z wyrażeń regularnych, w dodatku te dwa warunki połączyłbym w jeden (odpowiednie wyrażenie określi liczbę znaków) Póki co można dawać dowolne znaki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W haśle również można wpisać byle co, poza tym czemu chcesz ograniczać możliwość wprowadzania bezpiecznych haseł? (takich ze znakami specjalnymi) Co do mail'a to może tak: filter_var ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. Całkowity brak separacji warstwy logiki od prezentacji, fragmenty HTML "echowane" - masakra przy jakichkolwiek modyfikacjach OK, powiedzmy że wezmę smarty i na tym oprę rejestrację, ale nie widzę tam żadnych zmiennych od rejestracji, hmm, jak byś polecał zrobić to najprościej w oparciu o smarty(lub inny system szablonów)? |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
OK, powiedzmy że wezmę smarty i na tym oprę rejestrację, ale nie widzę tam żadnych zmiennych od rejestracji, hmm, jak byś polecał zrobić to najprościej w oparciu o smarty(lub inny system szablonów)? Czy to będzie Smarty, czy "czysty" HTML, nie ma znaczenia. Chodzi o odseparowanie logiki od prezentacji. Ujmując najprościej: kod PHP zawierający f-cje przetwarzające żądania, obrabiające dane, zapisujące/odczytujące do/z bazy masz osobno, kod HTML+wstawki <?php ... ?> wyświetlające to, czego nie można statycznie, osobno.
Powód edycji: [blooregard]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:49 |