![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy istnieje jakaś funkcja która wygeneruje mi pewny ciąg znaków, o jakiś określonych parametrach, tak aby funkcja dekodująca mogła to rozkodować i stwierdzić autentyczność ciągu...trochę to zagmatwane, ale chodzi mi o to aby między kilkoma stornami przesłać taki kod post'em a strony które odbiorą ten ciąg znaków wykonały dane czynności, tylko chodzi mi o to aby to nie była żadna dziura w skrypcie tylko jakieś bezpieczne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Określ kody dla poszczególnych akcji i dodaj jakieś zmienne środowiskowe, o których będą wiedziały te aplikacje.
Np. 2 argument to md5 z daty albo coś takiego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 381 Pomógł: 12 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm no ale żeby się wszystko trzymało kupy to jak coś zakoduje na jednej stronie i wyślę do drugiej to tam powinno to rozkodować i sprawdzić czy rozkodowany ciąg spełnia jakieś kryteria ... tylko nie mam kompletnie pomysłu jak to zrobić...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
nospr mógłbyś trochę rozwinąć wypowiedź ? Bo nie za bardzo wiem (mimo że czytam właśnie o tej funkcji) jak ją użyć w moim przypadku (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Chciałeś kodowac jakies dane, tak? No to ta funkcja koduje. A inna funkcja o podobnej nazwie te dane dekoduje.
|
|
|
![]()
|
|
Tak wiem. Ale jak np użyję:
i wywołam funkcję encryptData('cos'); to defakto aby sprawdzić czy kod jest prawidłowy muszę w drugim skrypcie zastosować if'a w którym będzie porównanie czy decryptData($_POST['zmienna encryptData('cos')']) == cos a ja chciałbym tego uniknąć (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) szczerze to nie wiem czy to jest realne (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) chciałbym aby zakodowany text za każdym razem był inny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Da rade tak to zrobić jak sobie wykombinowałem ? Czy nie za bardzo ? Ten post edytował Elber 19.10.2011, 11:18:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz dodawać np. liczbę kontrolną na końcu ciągu, po zakodowaniu odpowiednio ją obliczyć i dokleić, potem po drugiej stronie wystarczy sprawdzić czy liczba kontrolna jest poprawna.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opisz dokładnie cały problem. Póki co wiemy, że chcesz coś (de)kodować, sprawdzać poprawność / autentyczność, ale to są tylko jakieś hasła oderwane od rzeczywistości. Napisz konkretnie co i dlaczego chcesz kodować, jakie są te kryteria - jeśli nie będziesz tego w stanie tak opisać podaj jakiś przykład ilustrujący całość problemu. Wtedy będziemy mogli powiedzieć Ci jak się za to zabrać, z czego skorzystać - teraz jak sam widzisz dostajesz "durne" linki, bo nie da się nic więcej napisać.
|
|
|
![]()
|
|
Mam sobie stronkę w której mam panel admina....takich stronek bede miał kilka ... ten sam skrypt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I chcę zrobić jeden główny panelik w którym będę dodawał te wszystkie moje stronki i obok danych tej stronki chcę zrobić przycisk po którym jak wcisnę przeniesie mnie do panelu admina danej stronki i tam będzie się już zalogowanym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Żeby to było bezpieczne to chcę dane przesyłać postem, w z góry zadeklarowanej zmennej np. $_POST['super_zmienna'] a w zawartości tej zmiennej chcę dać ciąg znaków (coś zakodowane) i chciałbym aby za każdym razem ten ciąg był inny (czyli nie że cały czas przesyłam ten sam klucz) i to leciało by do pliku login.php w danej stronie i tam odebrało tą zmienną i zdekodowało i jakby się zgadzało że ten ciąg jest taki jak być powinien (czyli tutaj jakieś dekodowanie tego) to ustawi sesje na zlogowany i przeniesie do panelu admina (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Nikt nie ma pomysłu żadnego ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Cała komunikacja pomiędzy serwerami powinna być szyfrowana (SSL).
2. Raczej będzie musiał istnieć jakiś prywatny klucz znany tylko przez Twój panel i aplikację klienta na podstawie którego będzie dochodziło do uwierzytelniania. Zauważ, że takie rozwiązanie jest stosowane przez wszystkich (Google, Facebook, Microsoft itd.) gdy potrzeba komunikacji na linii strona giganta <-> czyjaś strona. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak że wysyłam $_POST'em liczbę 11 cyfr, koduję ją w :
jednak jak sprawdzam var_dump w skrypecie po zakodowaniu to string ma 32 znaki a w skrypcie do którego poleciał ten kod to ma za każdym razem inną liczbę znaków, zawsze większą niż 32 i przez to nie da się tego rozkodować ... co robię źle ? Ten post edytował Elber 9.11.2011, 22:54:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Funkcja dekodująca wygląda tak:
I jak dałem to base64_encode i base64_decode to wysyła postem ten sam fragment kodu, jednak nie działa rozkodowanie ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A czy ta funkcja kodująca nie zwraca czasami cyfry i litery?Bo ja tu widzę jakieś rzutowanie na float przy dekodowaniu:
$crypttext = (float)$value; Może to będzie powodowało błąd ,ale pewności nie mam. Ten post edytował Niktoś 9.11.2011, 23:57:58 |
|
|
![]()
|
|
Wszystko działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wczoraj było już późno i mój mózg nie funkcjonował tak jak powinien (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jest OK dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:34 |