![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przymierzam się do zbudowania czegoś większego (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ogólnie rozumiem o co chodzi w MVC (albo mnie poprawcie, proszę): kontroler:on decyduje który model i widok odpalić i co modelowi kazać, czyli np. dodaję nowego użytkownika: kontroler:załaduj model "użytkownicy"=> model:dodaj nowego=> model:daj mi listę wszystkich=> model:daj mi info czy nowy się dodał=> kontroler:załaduj widok "użytkownicy"=> kontroler:poinformuj widok co się z nowym stało=> kontroler:daj widokowi listę wszystkich widok:wyświetl listę i inne takie. widok:on w konstruktorze dostaje wszystkie dane i ma je zaprezentować, czasem objawi jakiś formularz który potem kontroler przekaże modelowi itp... model:on po załadowaniu dostaje od kontrolera rozkazy w stylu: dodaj to, usuń tamto, wyświetl (w sensie zwróć) cośtam kontrolerowi, żeby on mógł przekazać to dalej do widoku (nie bezpośrednio: model=>widok) a co jeśli wszystko poszło zgodnie z planem, widok dostał np. listę użytkowników, ale chciałby każdemu zrobić listę 3 ostatnich wpisów na forum? Muszę wtedy z widoku odwołać się do modelu? Czy muszę wtedy zmienić kontroler, tak żeby zawczasu przekazał dodatkowe potrzebne dane? i jak zrobić kilka wersji strony na różne okazje? model jest zawsze ten sam, ale na komputerze mogę potrzebować tych ostatnich 3 wpisów na forum dla każdego, ale na telefonie już nie. -Trzeba wtedy zrobić kilka kontrolerów które będą decydowały jaki widok (na jakie urządzenie) i które modele (odpowiednik widoku w wersji na telefon nie potrzebuje wszystkich danych co widok na komputer) trzeba załadować? -Czy może tylko jeden kontroler i to widok ma decydować który szablon (telefon/komputer) załadować? (trochę marnotrawstwo zasobów, jeśli widok dostanie dane których nie potrzebuje) To chyba tyle na razie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) edukuję się na ten temat tu na forum i na php.pl i co jeszcze google znajdzie, ale niektóre przykłady są przekombinowane (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) a takie szkolenie 3x8h to 1600zł, nie stać mnie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam Paweł Lis |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:06 |