![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie mam zielonego pojecie gdzie tutaj jest blad w tym zapytaniu wysylanym do bazy danych:
w kazdym razie serwer zwraca mi blad w postaci: You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '-mail, zloto, poziom_kopalni, honor, dworzanie, gornicy, poziom Pomozcie! Z gory dzieki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie założę się ale masz chyba rzeczywiscie tak jak opis błędu mówi błąd w składni.
Dokładnie chodzi o pole e-mail. Jeżeli dobrze to wszystko rozumiem pole nie moze zawierac nazw z myslnikiem. Sprawdź z inna nazwą pola czy działa. Jeśli sie mylę to przepraszam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomoglo ale wyskoczyl wtedy taki blad: You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '@o2.pl, 10000, 1, 1, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 100, 100,
zmienilem wtedy te value na taki kod: values ($nick, '$email', 10000, 1, 1, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 100, 100, $klan, $haslo);"; i wtedy wywalil blad: No Database Selected. Caly kod wyglada tak:
POMOCY!!!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Primo:
A z tym No Database selected to czy to wywala php czy MySQL? Opisz dokładnie bład tzn. podaj dokładnie to co ci się wyświetla. Na razie nie wiem dlaczego tak sie może dziać. |
|
|
![]()
|
|
Poprawilem tamto co napisales. Niestety dalej nie dziala. Ten blad chyba generuje SQL i wlasnie dokladna jego tresc brzmi: No Database Selected. Nie wiem co zrobic :|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze po prostu nie wybrales bazy danych albo nie zostala ana wybrana. Sprawdz co zwraca funkcja
|
|
|
![]()
|
|
Czy moze byc taki kod do sprawdzenia tego?
Bo jezeli tak to niestety ale nie dziala. Ktos wie dlaczego? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ertai @ 2004-07-02 13:00:55) Niestety nie mam zielonego pojecie gdzie tutaj jest blad w tym zapytaniu wysylanym do bazy danych:
w kazdym razie serwer zwraca mi blad w postaci: You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '-mail, zloto, poziom_kopalni, honor, dworzanie, gornicy, poziom Pomozcie! Z gory dzieki Spróbuj:
Chyba, że zamiast e-mail ma być e_mail Ten post edytował Zepco 2.07.2004, 18:06:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo nie masz takiej bazy danych |
|
|
![]()
|
|
Niestety po urzyciu takiego kodu sprawdzajacego
Dalej wyskakuje, ze Nie dziala (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) . Admini mojego konta na webd pisza, ze z serwem wszystko w porzadku (dodaja tez ze kod rowniez wyglada poprawnie, chodzi o poprzedni kod). Jak macie jeszcze jakies pomysly to walcie! Taka baze danych mam napewno gdyz zakladalem forum na phpbb o loginie ertai! Ten post edytował Ertai 3.07.2004, 10:37:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno być tak?
Ten post edytował Zepco 3.07.2004, 21:21:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Upewnij sie ze istnieje taka baza sam: mysql_list_dbs" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
|
|
|
![]()
|
|
Mam taki kod programu sprawdzajacego
I jak zwykle niestety ale nie dziala. Tak znaczy nic sie nie wyswietla (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) poza napisem nie dziala. Co jest nie tak tutaj? Mozecie podac poprawny kod sprawdzajacy te bazy danych? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że to może głupie (bo pisze to o 1AM) ale może powód jest bardziej prozaiczny, może gdzieś pomyliłeś "L" z "1" które w małych literkach w niektórych edytorach wyglądają bardzo podobnie. Jeżeli nie masz innego pomysłu to może sprawdź czy twoja baza nazywa się "ertai_phpbb1" czy "ertai_phpbbl", może trafisz na coś co cię olśni (ja tak rozwiązuje większość problemów z bazą).
P.S. Nie krzyczcie na mnie. |
|
|
![]()
|
|
Jeśli masz konto na "webd" to masz dostep do Cpanelu sprawdz tam jak wygląda twoja baza danych (nazwy itp.) a jak w cpanelu nie możesz się połapać to wejdz w ikone bazy MySQL (czy coś takiego) i spróbuj otworzyć phpMyAdmin (albo coś takiego niepamiętam nazwy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) ) i tam znajdziesz dane o bazach itp.
|
|
|
![]()
|
|
Wlasnie korzystalem z myadmina i tam tworzylem te wszystkie tabele dlatego baza danych napewno nazywa sie ertai_phpbb1. I to jeden jest jeden a nie niestety l poniewaz sami patrzcie: ertai_phpbbl (to jest z l) ertai_phpbb1 (a to jest kopiowane ctrl+c potem ctrl+v z php my admina). Powiedzcie jak napisac ten program sprawdzajacy bo jak bede mial nazwy baz danych w zmiennej to sprobuje z inne strony napisac ten skrypt z dodawaniem rekordow. Powiedzcie jak ma wygladac ten sprawdzacz jakie sa bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
JA bym spróbował tak:
Ale mogłem coś poknocić |
|
|
![]()
|
|
Niestety podany skrypt zwracal nastepujace bledy
Notice: Undefined variable: db in /home/ertai/public_html/GRA/test.php on line 7 Warning: mysql_list_dbs(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/ertai/public_html/GRA/test.php on line 7 Notice: Undefined variable: mysql_error in /home/ertai/public_html/GRA/test.php on line 8 Fatal error: Call to undefined function: () in /home/ertai/public_html/GRA/test.php on line 8 Dlatego poprawilem go na taki:
I teraz zwraca tylko jeden (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) mianowicie: Fatal error: Call to undefined function: mysql_count_rows() in /home/ertai/public_html/GRA/test.php on line 11. Niestety nie wiem jak moge to poprawic aby dzialalo. Prosze o dalsza pomoc... |
|
|
![]()
|
|
Ojej dałem straszną plamę. Bardzo cie przepraszam bo nawe nie przejżałem kodu po wklepaniu. Przepraszam
Zamień na mysql_num_rows
I powinno zadziałać. Sorry za te babole (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Poprawilem skrypt tak jak mowiles i dziala... znaczy sie no prawie kod jest nastepujacy:
I wyskakuje ze zmienna ile nie istnieje. Co to oznacza? Ze wogole nie ma baz danych? Czy jest jakis inne tego powod? Jezeli ktos mialby czas to moge podac mu na gg albo mailem login i haslo na to konto na webd i zeby zobaczyl wszystko na zywca jak jest zrobione. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:48 |