![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuje zwrocic tablice jednowymiarowa (array(1,2,3,...,n)
![]() Cos jak array_chunk(); z tym ze tutaj jest podzial na liczbe rekordow a ja bym chcial podzial na kolumn i wypelnienie ich rekordami... Mam nadzieje ze jasno sie wyrazam:P -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zbyt jasno
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niezbyt jasno, bo na tyle co zrozumiałem to zaproponowałbym pętle for
![]() -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj przykład, bo jedyne co wynika z tego co piszesz, to że nie bardzo masz pojęcie o PHP.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj przykład, bo jedyne co wynika z tego co piszesz, to że nie bardzo masz pojęcie o PHP. Widzę, że masz manię wyższości. ;] -------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Majac tablice:
Tworzy iles tablic (tutaj: 4), w ktorej jest po cztery elementy. A chcialbym osiagnac wynik tworzac tyllko 4 tablice i w kazdej po iles elementow -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zliczyć ile masz elementów w tablicy, podzielić to na 4 wynik zapisać z ceilup, array_chunk z wynikiem
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Podajesz jako przykład array_chunk(). Super, ale czemu nie zajrzysz do manuala do tej funkcji, a nóź widelec jest tam odpowiedź..... tyle czasu na forum to mógłbyś już być ciut bardziej samodzielny a nie nadal po przedszkolu biegasz....
np. tu: http://pl.php.net/manual/en/function.array-chunk.php#75022 masz jedno z rozwiązań -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzieki nospor
-------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
No to nadal array_chunk, ale tym razem włączając mózg
![]() a) zliczamy ilość elementów tablicy wejściowej - count, ![]() c) wywołujemy array_chunk z wyliczoną wartością, d) cieszymy się. Można to nawet w JEDNEJ linijce zrobić... Minus: ostatnia tablica może mieć i zapewne będzie miała, mniej elementów niż pozostałe. Ale to już efekt tego, że będziemy w ostatnim elemencie mieć resztę z dzielenia przez zaokrągloną w góre wartość. O ile jeśli ładnie zaokrągli się gdy dzielenie będzie bez reszty tak już dla przypadku choćby 18-elementowa tablica bedziemy mieć: 18/4 = 4.5 ~=5 tablice z kawałkami o długości: 5,5,5,3 Przynajmniej takk zrozumiałem Twój post. Widzę, że nospor ciutkę szybciej nieco inny pomysł podał. Nie trzeba było otwierać w zakładkach tematu ![]() Jeśli tak to podam jednolinijkowca: Dla pewności jeszcze tylko dałem rzutowanie na tablicę, ale możesz to sprawdzić przed cięciem. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki thek
-------------------- PHP Developer
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:44 |