![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej,
mam nastepujacy problem: klikajac na przycisk musze wywolac odpowiednio metody: ustawiajace cos w sesji/usuwajace cos z sesji. Z tego co czytalam to da sie to zrobic poprzez javaScript, przy uzyciu AJAX. Jednak przyklady ktore znajduje opieraja sie na prototype, np:
Ale ja uzywam wszedzie jQuery i tak musi zostac. czy da sie to zrobic przy pomocy jQuery? Bede wdzieczna za wszystkie wskazowki gdyz Ajax'a nie znam. pzdr, misty |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że się da. Przecież nie chodzi o nic innego, jak asynchroniczne wykonanie skryptu PHP, który będzie przepisywał wartości zmiennych z tablicy $_GET lub $_POST do tablicy $_SESSION. W rozwiązaniu problemu pomoże metoda .ajax() biblioteki jQuery.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
dzieki za odpowiedz! niestety to nie za bardzo dziala. Wyglada to u mnie mniej wiecej tak: mam sobie formularz z polami typu input. Jak klikam przy takim polu na odpowiednia ikona-to ma sie wywolac ta moja metoda ktora zapisze mi dana w sesji. A jak ja sobie klikne przycisk 'submit' znajdujady sie na stronie, to chce miec dostep do tego co ustawilam w sesji. ten moj kod z ajaxem wyglada tak:
zas w skrypcie test.php:
alert sie pokazuje, wiec wyglada jakby sie wszystko wykonalo. ale potem jak klikam na glowny przycisk (albo odswiezam strone) to w sesji nie ma tego pola $_SESSION['test'] jest null. Co robie zle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wygląda plik test.php (wklej kod)? Nie zapomniałaś przypadkiem o session_start()?
Ten post edytował mortus 17.10.2011, 11:14:35 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
a nie, faktycznie pomoglo!! ale jak to dziala? przeciez session_start() juz wczesniej, w innym miejscu aplikacji zostalo wywolane?!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przecież ci napisano:
Cytat Plik jest wykonywany niezależnie i trzeba rozpocząć sesję.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:53 |