![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
1. Pytanie to: Wiem że można dodawać dany ciąg znaków do danego rekordu i kolumny ale jak usunąć fragment? Zakładamy ,że mam Tabele która ma rekordy i 2 kolumny("ID","COS") Zawartość rekordu 1,"BLA" 2,"blabla" Teraz chciałbym z rekordu 1-wszego z kolumny "COS" usunąć fraze "LA" czyli w kolumnie COS pozostanie wtedy "B". PYTANIE 2: Mam taką samą tabele jak wyżej ("ID","COS") REKORDY: 1,"BLAA" W rekordzie 1-wszym w kolumnie "COS" chciałbym zliczyć ilość liter A, (zwroci 2); Tu od razu proszę o przykład bo kombinuje i nie wychodzi Pozdrawiam. Ten post edytował dram 15.10.2011, 23:47:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze mam jedno pytanko poza konkursem.
Jak wygląda znak entera w MYSQL? w niektórych językach jest to <br> bądź ^n a w HTML? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz co, zależy co później robisz z danymi. Jeżeli wyświetlasz na stronie to zapisujesz <br/> jeżeli w pliku to odpowiednio dla systemu: \n \r\n \r
|
|
![]()
|
|
Najpierw zapisuje dane za pomocą ^n i wygląda to tak
bb bc bd A następnie funkcją replace chce zabrać bc i razem z bc usunąć linijke aby nie została pusta // próbuje każdą znaną mi metodą to cały czas zostaje ten wiersz pusty ![]() edit 2: Pytanie z poza konkursu jakoś poszło dało rade z \n Natomiast pozostaje jedynie: PYTANIE 2: Mam taką samą tabele jak wyżej ("ID","COS") REKORDY: 1,"BLAA" W rekordzie 1-wszym w kolumnie "COS" chciałbym zliczyć ilość liter A, (zwroci 2); I jeszcze jedno.. Chciałbym przepisać dane z tabeli do tabeli + dodać pare nowych danych NP. 1 tabela : ID,COS 2 tabela: ID,COS,BLA teraz chciałbym przepisać dane z tabeli 1 do tabeli 2 wpisując w kolumne "BLA" tekst "123" Ten post edytował dram 15.10.2011, 23:36:21 |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
insert + select
prosiłbym o przykład takiego zapytania jakie chciałem uzyskać post wcześniej. Próbuje próbuje i nic nie wychodzi ![]() Wykombinowałem takie zapytanie: INSERT INTO `gangi_arch` VALUES(NULL,nazwa_gangu,poziom_gangu,doswiadczenie_gangu,nazwa_graczy,nazwa_ocze kujacych_graczy,ilosc_zabojstw,status_oczekujacy,data_utworzenia,'DJ.Dr@M | ToMeK-rozwiazanie','16-10-2011-21-39-7') SELECT * from `gangi` WHERE `nazwa_gangu` = 'Dram TEAM' Nie śmiga: #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'SELECT * from `gangi` WHERE `nazwa_gangu` = 'Dram TEAM'' at line 1 Ten post edytował dram 16.10.2011, 20:42:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
INSERT INTO `gangi_arch` (NULL,nazwa_gangu,poziom_gangu,doswiadczenie_gangu,nazwa_graczy,nazwa_oczekujacy
ch_graczy,ilosc_zabojstw,status_oczekujacy,data_utworzenia,'DJ.Dr@M | ToMeK-rozwiazanie','16-10-2011-21-39-7') SELECT nazwa_gangu,poziom_gangu,doswiadczenie_gangu,nazwa_graczy,nazwa_oczekujacych_gra czy,ilosc_zabojstw,status_oczekujacy,data_utworzenia from `gangi` WHERE `nazwa_gangu` = 'Dram TEAM' Niestety nadal nic: Tutaj tabele podaje dokładniej "gangi" ![]() "gangi_arch" ![]() Nazwy pól niczym się nie różnią, nie mam pojecia co jest grane ,a nie chce robić to w bezmyślny sposób tj. najpierw wczytywać a potem znów kolejne zapytanie z wysyłaniem danych. Ten post edytował dram 16.10.2011, 21:40:52 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Racja była literówka jedna nie zauważyłem.. Jednak nie zmienia to faktu że występuje błąd w 2 linii w zapytaniu:
Kod INSERT INTO `gangi_arch` (NULL, // 2 linia nazwa_gangu, poziom_gangu, doswiadczenie_gangu, nazwa_graczy, nazwy_oczekujacych_graczy, ilosc_zabojstw, status_oczekujacy, data_utworzenia, 'DJ.Dr@M | ToMeK-rozwiazanie', '16-10-2011-21-39-7') SELECT nazwa_gangu, poziom_gangu, doswiadczenie_gangu, nazwa_graczy, nazwy_oczekujacych_graczy, ilosc_zabojstw, status_oczekujacy, data_utworzenia FROM `gangi` WHERE `nazwa_gangu` = 'Dram TEAM' Przecież nie jestem w stanie przypisywać określonego ID musi tu byc null aby auto increment zrobił swoje |
|
|
![]()
|
|
Nie, nie i jeszcze raz nie, kolego. Pisząc bzdury miałem na myśli NULL i wartości tekstowe. Nie możesz wstawić wartości do wartości
![]() INSERT INTO `gangi_arch` (NULL, // 2 linia nazwa_gangu, poziom_gangu, doswiadczenie_gangu, nazwa_graczy, nazwy_oczekujacych_graczy, ilosc_zabojstw, status_oczekujacy, data_utworzenia, 'DJ.Dr@M | ToMeK-rozwiazanie', '16-10-2011-21-39-7') SELECT nazwa_gangu, poziom_gangu, doswiadczenie_gangu, nazwa_graczy, nazwy_oczekujacych_graczy, ilosc_zabojstw, status_oczekujacy, data_utworzenia FROM `gangi` WHERE `nazwa_gangu` = 'Dram TEAM' |
|
|
![]()
|
|
DZięki stary jestem na prawde amatorem ;P
Wykombinowałem coś takiego:
Oczywiście to nie może działać z przyczyny 1. Nie zgadza się ilość kolumn w insercie To teraz jak tą wartość przepisać do insertu? Pozdrawiam /// EDIT Haha! niesamowite.. Zrobiłem Kod INSERT INTO `gangi_arch` (nazwa_gangu, poziom_gangu, doswiadczenie_gangu, nazwa_graczy, nazwa_oczekujacych_graczy, ilosc_zabojstw, status_oczekujacy, data_utworzenia, odrzucajacy, data_usuniecia ) SELECT nazwa_gangu, poziom_gangu, doswiadczenie_gangu, nazwa_graczy, nazwa_oczekujacych_graczy, ilosc_zabojstw, status_oczekujacy, data_utworzenia, 'DJ.Dr@M | ToMeK-rozwiazanie', '16-10-2011-21-39-7' FROM `gangi` WHERE `nazwa_gangu` = 'Dram TEAM' Czy to tak powinno wyglądać? Ten post edytował dram 17.10.2011, 23:21:15 |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie tak, brawo
![]() EDIT Tylko data jakoś dziwnie sformułowana ![]() Ten post edytował croc 17.10.2011, 23:46:56 |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie tak, brawo ![]() EDIT Tylko data jakoś dziwnie sformułowana ![]() Obydwa pola mają takąsamą formułe dzien,miesiac,rok,godzina,minuta,sekunda Wszystko odzielone myślnikami |
|
|
![]()
|
|
Lepiej skorzystaj z pola datetime - nie ma sensu przechowywać daty jako tekst z co najmniej dwóch powodów:
|
|
|
![]()
|
|
Wybacz ,że tak piszę, ale w jaki sposób aktualnie mógłbym przekonwertować te daty na format datetime oraz jak na przyszłość wykonywać zapytania tak aby były zapisane w tym formacie?
|
|
|
![]()
|
|
Polem datetime posługujesz się tak jak zwykłym stringiem. Inny jest sposób zapisu daty - myślę, że sobie poradzisz.
|
|
|
![]()
|
|
Chyba mi się udało korzystając z waszej(jak narazie twojej) pomocy zadam jeszcze jedno pytanie:
Zdarza się czasami że do bazy dodam nową kolumne i niestety ale w tym przypadku: $ilosc_rekordow[ktory] - bedzie wskazywać nieprawidłowo. Przewertowalem dokumentacje w poszukiwaniu czegoś al'a FIELD to num jednak nie znalazłem tj. chodzi mi aby po nazwie kolumny zwrócić jej numer aby można było robić operacje kodem wyżej. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:53 |