![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Właśnie stawiam pierwsze kroki z sqlite. MySQL mam dosyć dobrze opanowane ale przy sqlite mam problem. Pierwszy problem na jaki się natknąłem jest dostęp do pliku z bazą. Do otworzenia pliku z bazą jest zapewne jak wiecie funkcja `sqlile_open` ale mam problem z jej użyciem. Kod, który napisałem wygląda następująco:
ale występuje błąd, który wygląda tak: Kod Warning: sqlite_open() [function.sqlite-open]: file is encrypted or is not a database in [...] Warning: sqlite_query() expects parameter 1 to be resource, string given in [...] Proszę o pomoc w opanowaniu sqlite. Proszę również o wytykanie mi wszystkich błędów oraz wskazanie najlepszego według was manuala dotyczącego sqlite w php (najlepiej po polsku). Z góry dziękuję za poświęcony mi czas i chęci. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no rzeczywiście jest problem ze ścieżką. poradź mi jak ten problem rozwiązać
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postawiłbym na douczenie się podstaw składni języka: http://www.php.net/manual/en/language.types.string.php
|
|
|
![]()
|
|
Postawiłbym na douczenie się podstaw składni języka: http://www.php.net/manual/en/language.types.string.php dzięki. po przeczytaniu tego dowiedziałem się jak poprawnie powinna wyglądać ścieżka do pliku teraz ścieżka wygląda tak:
sprawdzam czy działa i dam edita @edit Jednak nadal jest coś nie tak ponieważ występują identyczne błędy. Błąd występuje także wtedy, gdy plik sqlite znajduje się w tym samym folderze co skrypt php. Ten post edytował cabana 14.10.2011, 21:07:18 |
|
|
![]()
|
|
OK, kolejny "podstawowy" krok to... użycie Google.
|
|
|
![]()
|
|
dobra poczytam jeszcze o sqlite w php i odezwę się jeszcze na pewno
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:34 |