![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dzisiaj moje strony chyba zaatakował wirus. Dodawał tylko do plików index.php taki kod PHP:
Niestety na moim serwerze jest kilkaset plików o nazwie index.php żebym mógł ręcznie w nich szukać powyższego kodu i go usuwać. Czy macie może pomysł w jaki sposób lub jakim programem mógłbym przeszukać pliki php w poszukiwaniu powyżeszgo kodu lub jego usunięcie? Jeżeli ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem to proszę o info jak temu zapobiegać. Z góry dzięki i oczywiście plusik dla pomagających. Ten post edytował kamil9012 13.10.2011, 20:43:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 36 Dołączył: 1.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem to proszę o info jak temu zapobiegać. Zacznij tworzyć kopie zapasowe. -------------------- Google Manual
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 15 Dołączył: 3.03.2009 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Notepad++ może chyba szukać w plikach w podanym folderze i zamieniać (w tym przypadku na nic).
-------------------- www.swiths.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego na nic? Jeśli ustawi żeby zamieniał tekst w plikach na spacje to powinno działać.
Ja bym się tutaj skupił jednak na problemie JAK gościowi się to udało ![]() -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze mi się nie udało. Pobieram właśnie pliki z serwera(ok. 7gb) i spróbuję Notepad++.
Jeżeli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to proszę o info. Pytanie: jak się stało, co spowodowało, że taki kod zaczął się pojawiać w tych plikach index.php? wirus? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wirus raczej nie jest satysfakcjonującą odpowiedzią. Ponieważ jakoś się tam musiał dostać, jeśli wirus - to nie wierzę że po zainfekowaniu na Twoim komputerze, wgrywałeś te wszystkie pliki na swój serwer.
Serwery w większości są na linuksach co raczej dowodzi że ktoś kto to pisał/wdrożył, próbował dostać się do Twojego hostingu, co z resztą całkiem sprawnie mu się udało. Pytanie - co jeszcze udało mu się zdobyć? Zrzuty baz danych ? Edit: Fragment kodu który dostałeś `w prezencie` pod base64:
Ten post edytował Mackos 14.10.2011, 09:21:57 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co komu dodatkowe programy, skoro win7 również przeszukuje zawartość plików
![]() Ten post edytował by_ikar 14.10.2011, 10:29:21 |
|
|
![]()
|
|
Wirus raczej nie jest satysfakcjonującą odpowiedzią. Ponieważ jakoś się tam musiał dostać, jeśli wirus - to nie wierzę że po zainfekowaniu na Twoim komputerze, wgrywałeś te wszystkie pliki na swój serwer. Serwery w większości są na linuksach co raczej dowodzi że ktoś kto to pisał/wdrożył, próbował dostać się do Twojego hostingu, co z resztą całkiem sprawnie mu się udało. Pytanie - co jeszcze udało mu się zdobyć? Zrzuty baz danych ? Edit: Fragment kodu który dostałeś `w prezencie` pod base64:
Dzisiaj poproszę hostingodawcę o przeskanowanie serwera i zmienię hasła do ftp i mysql. Nie wiem na ile to pomoże, ale mam nadzieję, że będzie skuteczne. Ten kod:
wziąłeś sobie z tego kodu?
Czy możę to kolejny fragment, który muszę szukać i usuwać? ps. właśnie jeżeli ktoś się zna to mógłby napisać co hakerowi mogło się udać osiągnąć? Nie bardzo rozumiem żeby mógł on sobie wysyłać moje bazy do http://96.69e.a6e.o0/bt.php, czy w ogóle taki IP 96.69e.a6e.o0 może istnieć? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki IP nie, ale on jest później przerabiany na taki: http://91.196.216.30/bt.php, a wrzucając taki IP w google, widać bardzo dużo stron (50k wyników) które mają w swoim źródle dodane fragmenty
![]() |
|
|
![]()
|
|
Diagnoza: Masz dziurawy skrypt, i zaliczyłeś włam
![]() Postaraj się ustalić co gościu jeszcze narobił i co mógł zabrać (Jakieś serwisy z płatnościami paypal etc. ?) -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:11 |