![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż chciałbym, aby na mojej stronie przy rejestracji była opcja podania swej daty urodzenia.
Tak więc oto mój kod php rejestracji:
Dodatkowo mam prośbę jakich poleceń użyć, aby zapisać poprawnie datę urodzenia w bazie MYSQL tak, abym w przyszłości dzięki odpowiedniemu skryptowi mógł obliczać wiek. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie za bardzo rozumiem w czym masz problem... skoro masz pola na imie, nazwisko i takie tam, to dodaj jeszcze pole na date urodzenia.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chcę, aby użytkownik rejestrujący się na stronie nie musiał sam wpisywać daty, tylko mógł ją wybrać jak np. w przypadku płci.
Szukałem trochę, ale nie znalazłem nic konkretnego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Mowiac data urodzenia masz na mysli tylko rok czy pełną date?
Jak tylko rok to stwórz pole SELECT i wypełnij je latami. Jak pełną datę to masa jest kalendarzy w js. wpisze w google: jquery datepicker i po sprawie pierwszy z brzegu http://jqueryui.com/demos/datepicker/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi bardziej o takie coś.
Oto kod html:
A oto php:
A więc pytanie czy nie popełniłem żadnego błędu, i jaką zrobić do tego tabele, a raczej kolumne w bazie mysql ( tabele juz mam)? |
|
|
![]()
|
|
Cytat A więc pytanie czy nie popełniłem żadnego błędu, A dziala? to nie popelniłeś błędu.Nie łącz kropkami bo otrzymasz. YYYY.mm.dd Łącz myślnikiem by otrzymać YYYY-mm-dd A jakie pole? Normalne, typu DATE ps: print_r($_POST); i zobacz sobie jak wyglądają twoje pola z datą. Czemu wy nigdy tak banalnych analiz nie robicie? Boli te print_r czy jak? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
zastosowałem się do Twoich wskazówek i przy rejestracji wyskakuje mi:
Cytat Notice: Undefined index: data_urodzenia[rok] in C:\xampp\htdocs\PIOTR\register.php on line 29 Notice: Undefined index: data_urodzenia[miesiac] in C:\xampp\htdocs\PIOTR\register.php on line 29 Notice: Undefined index: data_urodzenia[dzien] in C:\xampp\htdocs\PIOTR\register.php on line 29 W bazie mysql dodałem data_urodzenia DATE, |
|
|
![]()
|
|
Cytuje kawałek poprzedniego posta:
Cytat ps:
print_r($_POST); i zobacz sobie jak wyglądają twoje pola z datą. Czemu wy nigdy tak banalnych analiz nie robicie? Boli te print_r czy jak? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No ok, zrobiłem jak napisałeś ale ja nie widze nic (może dlatego że jestem w tym "lekko zielony")
Cytat Array ( [konto] => [password] => [password2] => [imie] => [drugie_imie] => [nazwisko] => [miasto] => [plec] => Mężczyzna [email] => [numer_telefonu] => [numer_gg] => [data_urodzenia] => Array ( [dzien] => 1 [miesiac] => 1 [rok] => 2011 ) ) |
|
|
![]()
|
|
No i widzisz, że data urodzenia jest tablicą, w której są poszczegolne elementy
wiec nie: $_POST['data_urodzenia[rok]'] a: $_POST['data_urodzenia']['rok'] Przydałaby się podstawowa wiedza z obsługi tablic, która dostępna jest w manualu. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wielkie podziękowania za pomoc i wyrozumiałość.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:32 |