![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam w panelu administracyjnym pole textarea w którym wklejam kod banera i następnie wysyłane jest to do bazy. Baner się ładnie wyświetla na stronie. Problem pojawił się dzisiaj, nie dodaje mi już tego kodu do bazy a przyczyną jest apostrof '. Wczoraj jeszcze bez problemu wszystko się dodawało, dzisiaj już nie, czy to może być przez zmianę "czegoś" na serwerze? Może upgrade php...
zmienne wpisywane do bazy pobierane są z formularza za pomocą POST, echo zmienna przed dodaniem do bazy prawidłowo wyświetla kod banera razem z apostrofami. Ale już do bazy się nie dodaje. Dopiero jak wstawię ukośnik \ przed każdym apostrofem to wtedy się dodaje. Czy jest jakaś funkcja przez którą można przepuścić zmienną aby w nim wstawiło ukośnik przed apostrofem? Bo ciągłe wpisywanie ręcznie strasznie to denerwuje. Ale dlaczego do wczoraj bez problemu to dodawało a dzisiaj już nie... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
addslashes
pokaż kod, bo coś nie chce mi się wierzyć, że to jest problemem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie usuwałem pokolei znaki w tym banerze i nagle po wstawieniu apostrofa nic już nie było dodawane do bazy.
A kod:
to jest ten kawałem gdzie wypisywane są zmienne i właśnie jeśli jedna zawiera apostrof to nie dodaje nic do bazy... A te apostrofy '$zmienna' nie mieszają się z tym co jest w zmiennej? 'coscos'coscos' i tu już by sie chyba gubiło. EDIT dobra dzięki addslashes rozwiązało szybko problem Każdą zmienna przez to przerzucam Ten post edytował roghatt 12.10.2011, 21:42:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie addslashes tylko jak już ci napisano: mysql_real_escape_string()
|
|
|
![]()
|
|
ok ale co złego jest jak użyję addslashes?
W chwili obecnej dopisuje mi przed dodaniem do bazy ukośnik przed apostrofem. Wszystko dobrze działa. Czy addslashes może spowodować jakieś problemy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
addslashes to addslashes.
mysql_real_escape_string to mysql_real_escape_string Pierwsza służy do dodawani slashy Druga służy do bezpiecznego wstawiania tekstów do zapytania. A to ze przy okazji robi między innymi podobną rzecz do addslashes to zwykły zbieg okolicznosci. mysql_real_escape_string jest funkcją dedykowaną dla mysql i jej masz używać. |
|
|
![]()
|
|
aa no ok, dzięki za wytłumaczenie. To pora przejść na mysql_real_escape_string
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:15 |