![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dziwny problem i za cholerę nie mogę pojąć o co w nim biega.
Otóż przy zakładaniu konta szyfruję hasła metodą sha1, wszystko okej, konto jest tworzone, następnie próbuję się zalogować i o dziwo dane nie są zgodne. Wyjaśniając, pobieram dane z formularza, następnie szyfruję hasło za pomocą sha1 i z tego co sprawdzałem to szyfrowanie różni się od tego które mam w bazie. Sprawdzałem jak wygląda hasło tuż przed szyfrowaniem podczas logowania i rejestracji i są one identyczne, wygląda na to że sha1 różnie szyfruje jedno i to samo słowo. Jakieś pomysły? Ten post edytował Yhy 11.10.2011, 14:59:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Sprawdź, czy masz to samo kodowanie w bazie i w skryptach.
Sprawdź, czy razem z hasłem do f-cji sha1 nie leci Ci jakiś biały znak. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstaw kod odpowiedzialny za sprawdzanie hasła i zapis w bazie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Pokaż fragment kodu odpowiedzialny za zapis hasła do bazy, bo tam jest problem.
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jest wyżej. Za ZAPIS DO BAZY, a nie za odczytanie przy logowaniu. Ja tam żadnego INSERT-a nie widzę. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Też wygląda ok.
W momencie dodawania konta zrób sobie var_dump na tablicy $_POST i zobacz hasło, jakie leci z formularza. Ewentualnie dla pewności potraktuj je jeszcze trim() przed zahaszowaniem sha1(). -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Też wygląda ok. W momencie dodawania konta zrób sobie var_dump na tablicy $_POST i zobacz hasło, jakie leci z formularza. Ewentualnie dla pewności potraktuj je jeszcze trim() przed zahaszowaniem sha1(). Sprawdzałem jak wygląda hasło tuż przed zahaszowaniem i było poprawne. Ten post edytował Yhy 11.10.2011, 16:11:42 |
|
|
![]()
|
|
Nie ma bata, żeby dwa identyczne ciągi znaków dały inny hasz.
Sprawdzaj i porównuj hasze na każdym etapie działania skryptu, od momentu przejęcia gołego ciągu z POST-a. A czy metoda $sql->sqlQuery() nie wykonuje jeszcze jakiś dodatkowych operacji na wartościach zapisywanych do bazy? -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma bata, żeby dwa identyczne ciągi znaków dały inny hasz. Sprawdzaj i porównuj hasze na każdym etapie działania skryptu, od momentu przejęcia gołego ciągu z POST-a. A czy metoda $sql->sqlQuery() nie wykonuje jeszcze jakiś dodatkowych operacji na wartościach zapisywanych do bazy? Nic dodatkowego, dziwna sprawa bo w przypadku rejestracji hasło jest haszowane w taki sam sposób, a sprawdzając jak wygląda hasz po tuż przed wykonaniem zapytania przy logowaniu, jest ono zupełnie inne. Natomiast jeszcze przed zahaszowaniem, hasła są one identyczne w obu przypadkach. Rozwiązałem problem - błędny typ pola w bazie. Ten post edytował Yhy 11.10.2011, 16:30:47 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Rozwiązałem problem - błędny typ pola w bazie. No widzisz. Zawsze jest jakiś błąd. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:25 |