![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 9.09.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zauważyłem coś co mnie zastanowiło. Otóż wykryłem, że przesyłając dane np. metodą GET mogę korzystać ze zmiennych wpisując tylko np.
zamiast Pozwala to uniknąć zbędnego pisania, ale czy są jakieś przeciwwskazania do korzystania ze zmiennych w ten sposób? Nigdzie nie znalazłem nawet słowa o takiej możliwości. Oczywiście wykorzystanie zmiennej o tej samej nazwie co parametr np. w GET nie byłoby za dobrym pomysłem, ale jeśli będziemy się pilnować i tego nie zrobimy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Pytasz o register_globals?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 9.09.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, teraz jak o tym myślę to wynika to z register_globals, nie zdawałem sobie że jest włączona na hostingu... I wiadomo, w takim razie wchodzi bezpieczeństwo skryptu. W sprawach banalnych niezwiązanych z logowaniami, bezpieczeństwem, chyba można korzystać z takiego zapisu?
Ten post edytował ficiek 11.10.2011, 14:13:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie, niekorzystaj bo się do złego przyzwyczaisz i potem będziesz miał problem.
Poza tym ta opcja jest deprecated, co oznacza, że w pewnym momencie poprostu zniknie i nagle Twoje skrypty przestaną działąć przy jakimś kolejnym upgrade. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki za odpowiedź, nie jest to straszną niewygodą, zresztą jestem przyzwyczajony do korzystania z... 'pełnego' zapisu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:20 |