![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam za zadanie wychwycić z tekstu listę najczęściej występujących słów i posegregować je względem ilości występowania. Spotkał się ktoś z podobnym problemem bo zastanawiam się właśnie jak do tego podejść ;/
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba:
1. usunąć wszystkie znaki interpunkcyjne (preg_replace), 1.a. usunąć wyrazy (przysłówki, zaimki itp.), które nie będą zliczane (również preg_replace), 2. zamienić wszystkie litery na małe (strtolower), 3. wczytać wyrazy do tablicy (explode(' ', $tekst)), 4. zliczyć wszystkie wartości (i tutaj PHP daje nam do dyspozycji funkcję array_count_values). Jeśli tekst jest długi (waga powyżej dajmy na to 50MB), to najprawdopodobniej trzeba będzie go podzielić na fragmenty i wykorzystać więcej funkcji operujących na tablicach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
array_count_values właśnie tego nie znałem
![]() Mam jeszcze jeden motyw. W pobranych słowach są znaki których nie chciałbym ;/ czyli np Cytat [międzynarodowej,] ["Wyobraźmy] [nas:] [„Nasz] [©] <-- na to nie dziala mb_strlen Nie wiem jak "złapać" wszystkie te niechciane rzeczy zeby je pozniej usunac ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Przeczytaj raz jeszcze dokładnie punkt 1. i 1.a. bo to jest rozwiązanie Twojego problemu.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Wiem jak to usunac ale nie wiem jak "chwycic" wszystkie nieinteresujace mnie slowa. Jedyny pomysl to tablica z nimi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odnośnie usuwania, prościej chyba http://www.php.net/manual/pl/function.str-word-count.php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:03 |