![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien problem z klasą CSS po stronie klienta. Znalazłem temat który obrazuje mój problem lecz nie zawiera właściwej (dla mnie) odpowiedzi:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=78737 Jest to stary temat 2007 r. więc mam nadzieję że coś się zmieniło. Na Googlach też nie znajduję nic konkretnego.
takich elementów mogę mieć 1, 2, 100, 100000, CSS wygląda tak
Czego szukam? Funkcji JS lub czegokolwiek co zmieni wartość #FF9. Nie chcę używać tablic wszystkich elementów które tego używają, nie chcę dodawać class, id, rel bo kod nie jest skończony, nie chcę getElementById("id_name").setAttribute. nie wchodzi też w grę zmiana src w <link>. Strona nie może być odświeżana. Najnormalniej w świecie chcę zmienić (np. funkcją change_c("FF0000"); ) zawartość fragmentu CSS. Myślałem o użyciu AJAX, ale napotykam dwa problemy: 1. Nie wiem czy wygląd dynamicznie się zmieni. 2. Z tego co mi wiadomo AJAX zwraca "coś" i to "coś" muszę gdzieś wstawić, a nie mogę tego wstawić w <div> bo wynik musi być w <head> w <style>. Reasumując żadne inne popularne rozwiązanie nie wchodzi w grę, tylko zmiana wartości fragmentu (w pliku .php w <head> albo osobnym .css) CSS. Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli chcesz dodać własny plik js lub css po stronie przeglądarki?
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli chcesz dodać własny plik js lub css po stronie przeglądarki? Nie. Chcę zmienić wartość CSS, np klasy a w tym przypadku wszystkich <input> z atrybutem "sklep" o wartości "info", za pomocą funkcji lub czegokolwiek. Stronka ma za zadanie konwersje tabeli danych do tabeli złożonej z inputów, z kolei tło inputów musi mieć opcję zmiany tła. Tabela podzielona jest na 8 "paczek" kolumn, po 3-5 kolumn w każdej "paczce". W nagłówku tabeli jest wysuwany div z paletą kolorów, po wybraniu koloru wszystkie inputy w tej "paczce" zmieniają kolor na wybrany. Wydaje się że najprostszym rozwiązaniem jest utworzenie klas z kolorami i zmiana klasy wszystkich inputów w "paczce", niestety ta opcja odpada. Dodam że użytkownikami będą tylko osoby pracujące w moim biurze, więc mam dostęp do ich komputerów, dzięki czemu myślę nad dodaniem pliku .css który będzie znajdował się na każdym komputerze i jego zawartość edytowana będzie AJAXem. Tylko teraz (jutro to sprawdzę) nie wiem jak nakazać przeglądarce, po zmianie i zapisaniu pliku .css przez odpowiedni skrypcik w PHP wywołany AJAXem, żeby sformatowała stronę zgodnie z nowym plikiem bez odświeżania strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostsze rozwiązanie dodaj po kliknięciu w jakiś element klasę np. elementowi body (powiedzmy klasa a), a w css ustaw
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@lobopol
O tym nie pomyślałem, bardzo dobre rozwiązanie. Dzięki. Ale rozwiązałem ten problem w troszeczkę inny sposób. Tworzę dodatkowy plik css ale z rozszerzeniem .php
W HTML dodaję
i skrypcik JS
Math.random pozwala mi na zażądanie przeglądarce pobrania innego pliku, który tka naprawdę jest tym samym, color ustawia GET. Powyższe rozwiązanie jest zastosowane tylko do jednej kolumny. Teraz jestem w trakcie pisania reszty kodu gdzie wstawiam inputy hidden z wartościami kolorów poszczególnych kolumn (paczek kolumn), dzięki czemu w pliku css dopisuję każdą paczkę kolumn a GETem przesyłam "tablicę kolorów" czyli: style.php?r=random&info=kolor&amaozn=kolor&... Najprawdopodobniej zamienię random na obecny czas lub coś innego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:12 |