![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Mam sobie, np. dwie tabele:
W tabeli orders kolumnie id_user pojawia się id użytkownika z tabeli users. Chciałbym uzyskać takie coś, iż jeżeli użytkownik o tym ID nie istnieje to również w tabeli orders nie ma wpisu. Jak takie coś można uzyskać? PS. Czy struktura jest dobrze napisana, pod względem optymalności, jeżeli nie co zmienić? Pozdrawiam. Ten post edytował arkos 8.10.2011, 08:19:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
I tego się obawiałem. W manualu wiem, że to jest...
Ale ten manual z MySQL jest tak zjeb*** że gorszego chyba niema. Jeżeli mógłby ktoś podać przykłady tutaj. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@UP ma racje, ten Manual z MySql'em jest tak ch*jowy że szkoda gadać.
Kiedyś pół godziny czytałem na nim 1 artykuł, i nie dowiedziałem się dosłownie NICZEGO. Co do twojego problemu, to nie wystarczy ci przypadkiem
? @EDIT: Nie zauważyłem że prefix to tylko MySql, sorrki ^^ Ten post edytował Weles 8.10.2011, 10:19:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@arkos, @Weles: Zdecydujcie się może czy klniecie czy nie.
W pierwszym zdaniu masz InnoDB supports foreign key constraints.. Nie wiesz co to jest InnoDB? Użyj Google'a. Nie wiesz co to są klucze obce? Na prawdę nie trzeba się wysilać by znaleźć coś o tym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:51 |