![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 4.05.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
W index.php wpisałem
I wszystko ładnie działa. Gdy do bazy danych wklepie polskie znaki, to w phpmyadminie wszystko ładnie wyświetla ale gdy próbuje na stronie wyświetlić zawartość tabeli powstają jakieś krzaki. W czym jest problem? Proszę o pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 4.05.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Gdy mam
Wyświetla wszystkie polskie znaki wszędzie tylko nie w miejscach gdzie dane pochodzą z bazy danych. Gdy dam:
Jest na odwrót - dane z bazy danych się dobrze wyświetlają a reszta czyli to co mam napisane w pliku to robią się krzaki ;/ Jak to pogodzić? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Znacznik <meta> nie ma nic wspólnego z kodowaniem danych w bazie.
To Ty musisz zadbać o to, by skrypt PHP wysyłał do przeglądarki już odpowiednio zakodowane bądź przekonwertowane dane. W Twojej sytuacji w bazie jest na 99% kodowanie UTF-8, ale pliki serwisu edytujesz zapisując je jako ISO. Wystarczy, że pliki serwisu będziesz zapisywał w UTF, kodowanie strony ustawisz w UTF-8 i będzie śmigać. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Mógłbyś mi to bardziej wytłumaczyć bo za bardzo nie rozumiem?
@edit Dobra, poradziłem sobie używając tej funkcji
Ten post edytował Konop857 11.10.2011, 17:07:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 16:01 |