![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanownych forumowiczów
Chciałem napisać prosty skrypt logowania i wylogowania. Niby wszystko działa, ale po wylogowaniu i usunieciu zmiennych sesyjnych jak kliknę na przeglądarce "wstecz" to i tak wszystkie chronione dane są wyświetlane, a odświeżenie strony powoduje ponowne rozpoczęcie sesji. Doszedłem do wniosku, że przeglądarka pamięta wartości zmiennych: nazwy użytkownika i hasła. 1. Jak poprawić mój kod, żeby po kliknięciu na wstecz i odświeżeniu wczystywał się forumarz, a nie chronione dane? 2. Jak sprawić aby wogóle nie było możliwe oglądanie chronionych danych przez "wstecz" po wylogowaniu? Gdybym mógł chociaz jakieś wskazówki dostać... Kod:
Ten post edytował Jozjasz 7.10.2011, 14:06:12 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pierwszej stronie, jeśli nie była utworzona ukryta wartość sesyjna->tworzymy ją(jeśli była to sprawdzamy czy zgadza się z wymaganą na tej stronie). wartość tę przekazujemy na drugą stronę i sprawdzamy czy jest zgodna z wymaganą na drugiej stronie . Jeśli wartości się zgadzają otwieramy drugą stronę i ponownie tworzymy nową wartość która będzie potrzebna do przejścia na 3 stronę. Jeśli damy wstecz wartości nie będą się zgadzały i możemy zrobić przekierowanie na forum.php. (itd, itp)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź, ale nie za bardzo jest to dla mnie jasne...
U mnie klikam na "wyloguj" po czym następuje przejście do strony logout2.php i zniszczenie zmiennych, jak kliknę na wstecz i odświeże to znowu tworzy się zmienna sesyjna, gdyż przeglądarka pamięta wartości superglobalnych z formularza, a jeśli tak, to następuje odtworzenie sesji logowania... Ten post edytował Jozjasz 7.10.2011, 14:59:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strona1.php
strona2.php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:45 |