![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Niestety dla mnie musze w pracy przygotowac skrypt logowania oparty na autentyfikacji LDAP Przy uzyciu google ![]() Niestety skryp dzial tylko na poziomie sprawdzenia Usera i Hasla ale nie sprawdza juz czy user nalezy do grupy TrainingSiteAdmin Czy ktos wie wiecej na temat LDAP Pozdrawiam!
Ten post edytował foxmark 6.10.2011, 10:47:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 4 Dołączył: 14.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wkleić jak wygląda struktura LDAP? Niedawno robiłem coś podobnego, ale z tego co widzę było to zupełnie inaczej podzielone.
Sprawdzałeś $filter poza PHP? Np. w Apache Directory Studio. -------------------- Accesto.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wkleić jak wygląda struktura LDAP? Niedawno robiłem coś podobnego, ale z tego co widzę było to zupełnie inaczej podzielone. Sprawdzałeś $filter poza PHP? Np. w Apache Directory Studio. Witam, Zagadnienie Lightweight Directory Access Protocol jest mi nie znane, pierwszy raz sie z tym spotykam, filtr jak i elementy zapytan zostaly mi dostarczone przez administratora serwer, ja mam tylko uzyc tego przy tworzeniu aplikacji interentowej. Zaraz sprawdze Apache Directory Studio i zobacze czy bede w stanie cos z tym zrobic. Nie jestem pewnien czy sie doprosze o strukture LDAP (moze to zajac jakis czas) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 4 Dołączył: 14.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Struktura będzie widoczna w ADS - akurat filtrów nie używałem, ale struktura na której pracowałem była bardzo prosta i tego nie wymagała. Jeśli szukasz kodu na którym można się wzorować to dobrym pomysłem może być moodle - jest w nim integracja z LDAP i jest mocno rozbudowana.
-------------------- Accesto.pl
|
|
|
![]()
|
|
Struktura będzie widoczna w ADS - akurat filtrów nie używałem, ale struktura na której pracowałem była bardzo prosta i tego nie wymagała. Jeśli szukasz kodu na którym można się wzorować to dobrym pomysłem może być moodle - jest w nim integracja z LDAP i jest mocno rozbudowana. Ostatecznie po rozmowie z administratorem sieci dowiedzialem sie ze zeby przeszukac grupe w poszukiwaniu uzytkowniaka, dany uzytkownik musi miec przypisane prawo do szukania w grupie, istnieja dwa rozwiazania albo sprawdzic login i pass i potem uzyc drugiego usera z prawem do szukania zeby psrawdzic czy pierwszy user nalezy do grupy, lub tak jak ja uzyc LDAP tylko do identyfikacji uzytkownika a nastepnie juz z poziomu bazy danych dodac uzytkownika do grupy lokalnej dla serwisu www. Wyglada na to ze z powodow mi nie znanych administrator sieci nie ulatwi mi pracy - moim zalozeniem bylo stworzenie globlanego skryptu i "zwalic" autentyfikacje i przynaleznosc do grupy na LDAP - co jest chyba bezpieczniejsze i stabilniejsze bo wszystkie strony w sieci korzystalyby z tego samego skryptu. jak rowniez wyklucza potrzebe tworzenia wewnetrzych praw i grup. jedyne co musialbym zrobic to dodac usera do grupy w LDAP. Szkoda ale tymczasem projekt zostaje zawieszony i uzywam wewnetrznego skryptu do zarzadzania uzytkownikami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:25 |