![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Co w tym zapytaniu składniowo jest nie tak: $kat = explode(".",$_POST["kategoria"]); $zap = "select `$kat[0]` from `kategorie` where `id`='$kat[1]'"; $wys = mysql_query($zap) or die(mysql_error()); $kat[0] - to nazwa kolumny, a $kat[1] - to numer id w bazie danych. PHP zwraca mi nastepujacy blad: Unknown column ' K1' in 'field list'. Proszę o pomoc gdzie leży błąd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przecież baza zwraca ci wyraźnie komunikat!
NIe istnieje kolumna o nazwie K1 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Kiedy jest to nie możliwe.. tabela z takimi kolumnami istnieja, kiedy zamiast $kat[0], wpisze recznie np K1, wszystko działa ok
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W swojej karierze na tym forum już setki razy widziałem takie "niemożliwości" i jakoś zawsze to jednak baza prawdę mówiła a nie user.
var_dump($kat); co wyświetla? echo $zap; co wyświetla? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
var_dump($kat):
array(2) { [0]=> string(3) " K1" [1]=> string(2) "4 " } echo $zap: select ` K1` from `kategorie` where `id`='4 ' Unknown column ' K1' in 'field list' |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze nie widzisz?
string(3) " K1" Masz spacje przed K1. Nie po to ci kazałem zrobić var_dump by ja to sobie obejrzał a ty. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Two nerw będzie dla mnie nauką. Wielkie dzięki
|
|
|
![]()
|
|
Two nerw? A to co, jakaś nowa chinska nauka medytacji?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 05:00 |