![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Zaczynam zabawę z sesjami, napisałem coś takiego: logowanie:
login.php:
i sam nagłówek:
Czytalem troche o sesjach, m. in. tutaj http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje i zabezpiecze je jeszcze adresem IP, natomiast ciekawi mnie co myslicie o takim sposobie logowanie? Przypuszczam, ze jest to wręcz śmieszne zabezpiczenie, może macie dostępne wasze przykłady jak używacie sesji albo jakiś konkretny poradnik? Ten post edytował breq 4.10.2011, 20:12:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast
echo "<script>setTimeout('document.location = \"index.php\"', 1);</script>"; uzyj nagłówka header('Location: http:/ /mojewww .pl/index.php'); a to "$login=$_SESSION['login'];" po co? ps. co do tytułu tematu - google -> php zabezpieczenie sesji Ten post edytował CuteOne 4.10.2011, 21:54:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz zrobić bezpiecznie to zapisuj do sesji dodatkowo np. IP użytkownika i porównuj za każdym wywołaniem z tym, które ma user. Inaczej jeśli ktoś przejmie cookie sesji innego usera, będzie mógł skorzystać z jego uprawnień
dodaj do skryptu logowania (tam gdzie logujesz usera) np. ($salt - to losowa kombinacja znaków, stwórz gdzieś wcześniej w skrypcie tą zmienną i wypełnij losowymi danymi) .np
Następnie porównaj przy każdym wywołaniu strony np. tak:
To powinno dodać jakieś zabezpieczenie do sesji ![]() btw.
dobra praktyka, to nigdy nie wierzyć użytkownikowi ![]() ![]() Ten post edytował siwy21 5.10.2011, 07:59:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki Panowie, z pewnością skorzystam z waszych rad
![]() to biorę się za pisanie :] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:46 |