![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam formularz w którym są checkboxy
Kod <input type="checkbox" name="pola[]" id="1" value="1" /> <input type="checkbox" name="pola[]" id="2" value="2" /> <input type="checkbox" name="pola[]" id="3" value="3" /> Aby przetwarzać pola wystarczyło mi w php Kod foreach ($_POST['pola'] as $value) { //instrukcje } Niestety, ostatnio zauważyłem, że niektóre przeglądarki nie interpretują tego poprawnie ponieważ tablica $_POST['pola'] nie jest ustawiona. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A konkretnie które?
Używam tego mechanizmu od lat i niespotkałem się, by któraś przeglądarka tego nie obsługiwała. Może błąd jest gdzieś indziej? print_r($_POST); co ci wyświetla? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli checkbox nie jest zaznaczony, to niestety nie jest w ogóle wysyłane. Na Twoim przykładzie niezaznaczenie środkowego pola wyśle pierwsze i ostatnie, ale nie będziesz o tym wiedział, bo ponumeruje je 0,1. Zaznaczone pola wysyłają zdaje się wartość "on", przynajmniej tak jest jeżeli nie nadajesz innej wartości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście przeglądarki interpretują to dobrze - dzięki. Zrobiłem prostą stronę i wszystko działało.
Problem polegał na tym, że miałem zagnieżdżony jeden formularz w drugim. Dla niektórych wersji przeglądarek nie stanowiło to problemu, a niektóre nie chciały przetwarzać tego poprawnie. Teraz wszystko działa. Kod <form>
... <form> ... </form> <input type="checkbox" name="pola[]" id="1" value="1" /> ... </form> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Form w formie jest ogólnie zakazany. To że na niektórych przeglądarkach działało, to można nawet uznać za bug przeglądarki, bo nie powinna tego w ogóle tolerować.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:29 |