![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 573 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taką pętle i tablice
i mam pytanie. Jak uprościć pętle, albo jakiej pętli użyć, aby ograniczyć wyświetlanie danych do trzech pierwszych kluczy, przy czym wartość kluczy może być w każdej chwili różna. Czy można to zrobić bez zmiennej $limit i jak pozbyć się z pętli wartości $wartosc? Wewnątrz pętli potrzebne są tylko wartości kluczy $klucz. -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można byłoby jeszcze pójść dalej:
Kod foreach(array_keys(array_slice($array, 0, 3)) as $klucz) {
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 573 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wcześniej nie było kiedy sprawdzić,
sprawdzam teraz array_slice() nie działa mi prawidłowo - kolejność danych się zmienia natomiast array_keys() jest ok teraz jest tak:
Czy można jeszcze uprościć, bez $limit i funkcji array_slice() ? -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten sposób wydaje mi się nieoptymalny, ponieważ "array_keys($tablica_ocena_srednia)" jest odpalane za każdym "przelotem" pętli (poprawcie jeśli się mylę).
jak nie chcesz mieć limit, to daj for($i=0; $i<3; $i++) Ten post edytował peter13135 4.10.2011, 13:44:26 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
ten sposób wydaje mi się nieoptymalny, ponieważ "array_keys($tablica_ocena_srednia)" jest odpalane za każdym "przelotem" pętli (poprawcie jeśli się mylę). Zatem poprawiam Cię. Sprawdź to:
|
|
|
![]()
|
|
Ok czyli jednak tak jak miałem na początku bez funkcji array_keys() .
Pętli for nie mogę tutaj użyć, ponieważ jak pisałem klucz jest nie znany, różny. Pętli foreach to nie przeszkadza, ale w for kto odgadnie klucz? -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten kod powinien działać tak samo jak ten:
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
i działa.
Thanks -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A próbowałeś ustawić preserve_keys na true? http://pl2.php.net/array_slice
Zawsze jeszcze można hardkorowo ![]()
Powód edycji: [wookieb]:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 14:02 |