![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
W windows 7 ustawiłem sobie czcionkę na 125%, żeby nie męczyć wzroku, tak profilaktycznie - bo od 8-12 godzin dziennie siedzę na kompie. Wy jakie macie sposoby na ochronę wzroku? Myślę jeszcze o specjalnych okularach. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
Okulary z antyrefleksem. Ale konieczna jest wizyta u okulisty aby dobrać odpowiednie okulary.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
@wookieb
Wiem, że są jakieś specjalne okulary dla graczy też nad nimi myślę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) czasami używam również sztucznych łez. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ostatnio testowałem http://stereopsis.com/flux/ świetne narzędzie dla osób dużo czytających i przesiadujących w nocy przy komputerze. Szkoda, że nie znałem tego wcześniej jak siedziałem do 3-4 w nocy. Poza tym antyrefleks + LCD i już od dawna nie odczuwałem zmęczenia oczu.
|
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
też używam fluxa i fajne rozwiązanie, acz w niektorych nowych monitorach montują czujniki światła, żeby po ciemku zmniejszać jasnosc, jestem ciekaw jak to działą w praktyce bo jeszcze nie spotkałem sie u nikogo z takim modelem
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
też używam fluxa i fajne rozwiązanie, acz w niektorych nowych monitorach montują czujniki światła, żeby po ciemku zmniejszać jasnosc, jestem ciekaw jak to działą w praktyce bo jeszcze nie spotkałem sie u nikogo z takim modelem Mam takie cudo (w sensie czujnik). Bardzo fajna sprawa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
A ten pomarańczowy odcień we fluxie nie jest denerwujący? Mnie trochę irytuje ta zmiana koloru. W nocy ustawiłem na 4500K i trochę mniej jest pomarańczowe, ale jednak. Czyżby od pomarańczowego wzrok się nie męczył? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Ten post edytował IceManSpy 2.10.2011, 21:57:31 |
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
bardzo łatwo sie przyzwyczaić acz wymaga to kilku godzin, co do koloru to i owszem, mniej meczy bo jest mniejszy kontrast miedzy kolorami, np wchodząc na strone z białym tłem nie bije aż tak po oczach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
A czy wam tak samo co Flux zmienia co chwilę schemat kolorów przy włączeniu, odhibernowaniu, odblokowaniu kompa? Mnie to tak wkurzało, że odinstalowałem.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 16:51 |