![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
@Dejmien_85 kolego postawiłem 2 serwisy na l4 .Dla mnie kobyła. Dopiero php 5.5, cache, wywalenie Eloquent, użycie DB::select() dało jako takie rezultaty. A wcześniej jakich FW używałeś? PS Napisz - jeśli możesz - coś o ruchu i przemiale bazy danych tych serwisów. Ten post edytował Dejmien_85 11.09.2013, 11:17:25 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 13 Dołączył: 20.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
poszukuję jakiegoś lekkiego i szybkiego frameworka do PHP. mam doświadczenie z Zend'em i CakePHP, ale wolałbym w kolejnym projekcie skorzystać z czegoś innego. co proponujecie?
wymagania: wsparcie dla PHP co najmniej 5.3, jak najbardziej obiektowy, jak najwyższa wydajność, i z oczywistych oczywistości: wygoda w użytkowaniu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Zobacz sobie Laravel lub Spawn (mój fw).
A jak lubisz eksperymentować to może jeszcze phalcon |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
poszukuję jakiegoś lekkiego i szybkiego frameworka do PHP. jak najwyższa wydajność, Może to Ci nieco pomoże: http://webmastah.pl/phalcon-php-miedzy-moca-a-uzytecznoscia/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak cały czas nie mogłem się przekonać do jakiegoś frameworka, za ZEND później ZEND2 zabierałem się jak pies do jeża, w każdym bądź razie słaba dokumentacja, marne przykłady, pokazujące jak zrobić stronę firmową co najwyżej, mówię tu o 2. Jak miałem spore zapytanie MySQL z podzapytaniami i joinami to prościej mi było zrobić to po za frameworkiem, bo te wszystkie ORM itp tylko komplikowały sprawę, może po prostu się na tym nie znam dlatego tak mnie to zraziło.
Ale przechodząc do sedna, ostatnio zainteresowałem się Phalcon...i chyba się zakochałem (IMG:style_emoticons/default/heart.gif) Nie dość, że po ściągnięciu przykładów z githuba, miałem wrażenie jakby to były pliki z mojego własnego amatorskiego frameworka, parę razy się upewniałem czy czasem moje pliki mi się nie skopiowały i nie scaliły z tym przykładem. To jeszcze podobno jest bardzo szybki, w końcu skompilowany w C. Co do tego ostatniego, też moje pytanie, bo w każdym innym frameworku można sobie podejrzeć daną klasę. Tutaj źródła mamy skompilowane i nic sobie nie podejrzę z tego co widzę, mogę jedynie korzystać z dokumentacji online? Jeśli wyjadę na wieś i nie zrobię sobie wersji offline to będę trochę w ciemnej d...? Jak wyglądają jego możliwości? Można zrobić na nim naprawdę duże nieszablonowe projekty? I będzie w tym pomocny, czy znowu przeżyję zawód jak w Zendzie? Że zanim przekopie się przez chińskie fora gdzie jest coś tam opisane jak robić skomplikowane zapytania do bazy, w dokumentacji szukać na próżno, to prędzej mi wyjdzie napisać to po za frameworkiem i tak naprawdę na chusteczkę mi te wszystkie klasy. Jakieś wady, zalety Phalcona? Pisał ktoś w nim coś większego? Ten post edytował Damonsson 27.09.2013, 12:29:29 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
poszukuję jakiegoś lekkiego i szybkiego frameworka do PHP. mam doświadczenie z Zend'em i CakePHP, ale wolałbym w kolejnym projekcie skorzystać z czegoś innego. co proponujecie? wymagania: wsparcie dla PHP co najmniej 5.3, jak najbardziej obiektowy, jak najwyższa wydajność, i z oczywistych oczywistości: wygoda w użytkowaniu. Jeśli chodzi o szybkośc, to rzeczywiście Phalcon jest najlepszy - ale jak stoi z bibliotekami itd? Poza tym na Twoje pytanie mam dwie odpowiedzi: 1) FuelPHP (PHP 5.3+, dobra wydajność, 4 MB, większość przydatnych bibliotek jest w standardzie). 2) Laravel 4 - jest szybki i działa na podobnej zasadzie do Symfony itd (czyli korzystasz z composera i ściągasz paczki "bundle"), super rozbudowany, szybszy od Zenda, czy Symfony. Jeszcze niedawno mógłbym polecić CodeIgnitera, jednak ten framework jest tak ubogi, że co spotkam się z jakimś rozbudowanym serwisem, to nigdy nie wiem czego się spodziewać, bo za każdym razem wszystko jest wywrócone bebechami do góry nogami (tj. programiści wprowadzają tak wilele modyfikacji - z powodu ubogich bibliotek -, że tak naprawdę mało jest CI w CI - i mimo tego, że znasz CI, to musisz się sporo nagłowić, aby połapać się co z czym sie je). Naprawdę polecam bardziej rozbudowane FW - wtedy przynajmniej masz pewność, że programiści skorzsytają z bibliotek wbudowanych/kompatybilnych z danym FW i będziesz wiedział czego się spodziewać (mniej więcej). Chyba, że tylko samemu coś robisz, wtedy może być ok. Ten post edytował Dejmien_85 27.09.2013, 21:23:35 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 2 Dołączył: 22.08.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam parę pytań odnośnie frameworków. Znam dość dobrze programowanie strukturalnie, ale obiektowo niestety słabo. Czy framework pomoże mi nauczyć się pisania obiektowo czy lepiej najpierw nauczyć pisania obiektowo?
Dodatkowo czy frameworków można używać na serwerach wirtualnych czy należy je w jakiś sposób instalować na serwerach np. vpsach? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy framework pomoże mi nauczyć się pisania obiektowo czy lepiej najpierw nauczyć pisania obiektowo?
>>Wydaje mi się, że przed wejściem we frameworki należy poznać przynajmniej teorię obiektowości. Resztę najlepiej przyswoić w praktyce i framework jest dobrym przykładem. Dodatkowo czy frameworków można używać na serwerach wirtualnych czy należy je w jakiś sposób instalować na serwerach np. vpsach? >>Możesz nawet na localhoście |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 2 Dołączył: 22.08.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
@up dzięki za odpowiedź. Samą teorię znam, ale zawsze pisałem strukturalnie np. gry na przeglądarkę. Chce teraz napisać to obiektowo.
Posiadam serwer wirtualny, ale gdzie czytam jak zacząć to piszą o Xamppie etc. o bootstrap, ogólnie o konfiguracji serwera. Ja chce użyć go na wirtualnym serwerze, ale niestety nie wiem jak się za to zabrać. Czy Zend będzie dobry na start? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
jesli nie programowales obiektowo to Zend raczej nie bedzie dobry na start,
moze zamiast np. codeigniter, ktory uwazany jest za latwiejszy framework Ten post edytował usb2.0 28.01.2014, 12:31:41 |
|
|
|
|
|
|
|
Czy Zend będzie dobry na start? Na start dobre będzie cokolwiek - ważne, abyś zaczął, bo gdy zaczniesz, wtedy zaczniesz praktykować, zagłębiać się w tajniki, uczyć, wyciągać wnioski itd. Po latach powiem jedno - liczy się tylko praktyka. Możesz przeczytać 100 książek, jednak i tak NA NIC CI to, jeśli nie zacznisz pisać. Oczywiście Twoje pierwsze wypociny będą okropne, będziesz się wstydził tego pokazywać ludziom, ale wszyscy tak zaczynają. Wszyscy bez wyjątku. Głowa do góry i do przodu, nieważne w jaki framework wejdziesz, to pamiętaj, że to będzie Twój pierwszy framework, a nie ostatni. ; ) Aby Cię zachęcić - w sieci działa pewien serwis, który napisałem dość dawno temu. Jest ciągle rozwijany. Znajdziesz w nim kod, który pisałęm na początku swoich przygód, a także kod, który pisałem po miesiącach po uruchomieniu serwisu. Są tam przerośnięte klasy z metodami typu GOD, a także przemyślane klasy. Są widoki napisane w czystym PHP (bez dziedziczenia od innych widoków/layotów), a także widoki z wykorzystaniem pewnego systemu szablonów. Cały serwis napisany jest przez jedną osobę, a wygląda tak, jakby pisały go ze 3 osoby - od początkującego klepacza kodu, po profesjonalnego programistę. Powiem jedno - nikomu nie pokazałbym kodu źródłowego w obawie przed tym, że ktoś mógłby wyśmiać mnie za niektóre rozwiązania. Ale co poradzę na to, że opiekuję się tym serwisem od początku mojej przygody z PHP i znajduje się tam kod, który pisałem na początku mojej kariery jako webdev (i którego nie chcę poprawiać, bo ani nie jest otestowany - jako zółtodziób o testach jedynie czytałem -, ani nie jest go mało)? : ) Nieważne jak kiepsko zacząłem, to jednak wiele sią nauczyłem przez to, że w ogóle zacząłem. Ważne, aby zacząć, później człowiek się doucza - i co najważniejsze, bardzo wiele uczy się na swoich błędach. Także wybierz jakikolwiek framework i zacznij coś pisać, cokolwiek. Gdy zaczniesz pisać, wtedy zaczniesz się uczyć. Powodzenia! PS Obecnie tworzę kolejny serwis, tym razem na Phalconie. Niczego mu nie brakuje, jednak to FW dla osób, które stać co najmniej na serwer VPS. Przy okazji zacząłem myśleć o wydajnych projektach i zagłębiam się w tajniki Haskella. Co jak co, ale gdy na czystym PeHaPie można wyciągnać 3000 requestów na sekundę (nawet sam Phalncon napisany w C nie może przekroczyć tej granicy), to na frameworkach Haskella (np. Yesod) wyciąga się po 60 000 - 80 000 requestów na sekundę - powiem tylko tyle, że nie mogłem w to uwierzyć na początku. To jest moc, z którą chcę obcować. Co prawda całą moja praktyka z PHP, Javą, Pythonem/Rubym pójdzie w cholerę, bo Haskell to język czysto fukncyjny (w którym programuje się całkowicie inaczej), jednak myślę, że warto się w niego zagłębić (mam w planach stworzenie swojego projektu, który chciałbym przygotować na bardzo duże obciążenie). Ten post edytował Dejmien_85 12.02.2014, 18:59:26 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%)
|
Co jak co, ale gdy na czystym PeHaPie można wyciągnać 3000 requestów na sekundę (nawet sam Phalncon napisany w C nie może przekroczyć tej granicy), to na frameworkach Haskella (np. Yesod) wyciąga się po 60 000 - 80 000 requestów na sekundę - powiem tylko tyle, że nie mogłem w to uwierzyć na początku. To jest moc, z którą chcę obcować. Czy możesz podać jakieś linki do takich testów wydajnościowych? Jak to się ma do podłączenia bazy danych? przecież zapytania do bazy prawdopodobnie dramatycznie zmniejsza liczbę requestow. W jakim przypadku PHP ma tylko 3k/s requestow? A co jeżeli serwuje czysty HTML (z cache)? Tez kiedyś się jarałem wydajnością, ale prawdę mówiąc bardziej się liczy wygoda pisania/ tworzenia aplikacji. |
|
|
|
|
|
|
|
Czy możesz podać jakieś linki do takich testów wydajnościowych? Jak to się ma do podłączenia bazy danych? przecież zapytania do bazy prawdopodobnie dramatycznie zmniejsza liczbę requestow. W jakim przypadku PHP ma tylko 3k/s requestow? A co jeżeli serwuje czysty HTML (z cache)? Tez kiedyś się jarałem wydajnością, ale prawdę mówiąc bardziej się liczy wygoda pisania/ tworzenia aplikacji. Hmm, co do testów itd, to polecam google. Jednak na dzień dobry mogę podsunąć to: VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=ZR3Jirqk6W8 Testy: https://www.fpcomplete.com/user/yogsototh/a-yesod-tutorial Jeśli jakąś aplikację wrzucimy na produkcję i będzie miałą służyć jako serwis, wtedy z pewnością liczba requestów się zmniejszy, co jednak nie zmieni faktu, że Haskell i jego frameworki są diabelsko szybkie. Co do wygody - jak leżysz na plecach i się do tego przyzwyczaisz, to później leżysz tylko na plecach i innych pozycjach jest Ci źle, ale jeśli położysz się na boku i będziesz tak chciał spać, to przez pierwsze tygodnie będzie Ci źle, ale później się przyzwyczaisz. Każdy język jest dobry do pisania, trzeba się go tylko nauczyć i zacząć w nim myśleć. Chciałem zacząć na poważnie obcować z językiem, który pozwoli mi pisać mega-szybkie web-aplikacje, myślałem o C/C++ + cgi lub Javie. Jednak później otarłem się o Haskella i zdecydowałem się na niego. Ma sprawdzone frameworki (Yesod, Warp). Myślę, że warto spróbować. Za jakiś rok powiem coś więcej, na razie jestem na etapie nauki programowania funkcyjnego i poznawania tutejszych paradygmatów - to całkowicie inny świat, także przede mną długa droga (gdyby tylko czasu było więcej). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%)
|
Co do wygody - jak leżysz na plecach i się do tego przyzwyczaisz, to później leżysz tylko na plecach i innych pozycjach jest Ci źle, ale jeśli położysz się na boku i będziesz tak chciał spać, to przez pierwsze tygodnie będzie Ci źle, ale później się przyzwyczaisz. Każdy język jest dobry do pisania, trzeba się go tylko nauczyć i zacząć w nim myśleć. Programowanie obiektowe najbardziej przypomina to w jaki sposób myślą ludzie i w porównaniu do programowania funkcyjnego modelowanie np procesów biznesowych jest bardziej naturalne/łatwiejsze. Oczywiście nie che cie zniechęcać, ani w żaden sposób krytykować, po prostu zaciekawiła mnie twoja decyzja. Mi dużo bliżej jest do node.js, jak widać na wykresie z twojego linka wydajnościowo nie jest źle, a jest to ta sama technologia która może zostać użyta po stronie klienta i serwera. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie wiem czy bylo czy nie
http://www.phpclasses.org/blog/post/226-4-...works-Suck.html co twierdzi twórca PHP o flemjłorkach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Programowanie obiektowe najbardziej przypomina to w jaki sposób myślą ludzie i w porównaniu do programowania funkcyjnego modelowanie np procesów biznesowych jest bardziej naturalne/łatwiejsze. Oczywiście nie che cie zniechęcać, ani w żaden sposób krytykować, po prostu zaciekawiła mnie twoja decyzja. Mi dużo bliżej jest do node.js, jak widać na wykresie z twojego linka wydajnościowo nie jest źle, a jest to ta sama technologia która może zostać użyta po stronie klienta i serwera. Aniolekx, mnie także o wiele bliższy jest node.js oraz programowanie obiektowe, myślę jednak, że warto jest się rozwijać i poznawać "nowe światy". Na co dzień ciągle siedzę w obiektówce, codzienność zaczyna być nużąca, także szukam nowych doświadczeń - człowiek który się nie rozwija po prostu umiera. ; ) Nie wiem czy bylo czy nie http://www.phpclasses.org/blog/post/226-4-...works-Suck.html co twierdzi twórca PHP o flemjłorkach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Biorąc pod uwagę fakt, że on nie potafi odróżnić systemu CMS od frameworka (bo dla niego Wordpress jest frameworkiem), to bym się jego słowami za bardzo nie przejmował... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) zmieniając temat: Przeglądałem benchmarki innych języków skryptowych, w tym Pythona (miałem z nim trochę doczynienia), i zauważyłem, że Python także całkiem nieźle sobie radzi z jednym ze swoich frameworków. Co prawda Django ma wynik podobny do szybszych framworków PHP (ok 1800 req/sec), to jednak wheezy.web wyciąga nawet 50 0000 req/sec): http://faruk.akgul.org/blog/python-web-frameworks-benchmark/ Hmm... Ten post edytował Dejmien_85 15.02.2014, 12:32:39 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Patrzenie na wyniki takich benchmarków jest bezwartościowe, jednak jeśli już się koniecznie chce... http://www.techempower.com/benchmarks/ - nieco większa próbka.
A jest bezwartościowe, ponieważ klasa FW wcale nie jest bezpośrednio zależna od ilości req/resp czy ogólnie jego wydajności (sprzętowej). |
|
|
|
|
|
|
|
[...] jednak jeśli już się koniecznie chce... http://www.techempower.com/benchmarks/ - nieco większa próbka. Dzięki za link - kiedyś byłem na tej stronie, ale już o niej zapomniałem. Patrzenie na wyniki takich benchmarków jest bezwartościowe Uważasz, że testy są całkowicie bezwartościowe? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Szukanie po wszystkich tematach zajęło by mi chyba za dużo czasu więc wolę zapytać tutaj. Mam napisanego CMSa w ZF1, ale wydaje mi się, że jest to za duża biblioteka jak na tak małe wykorzystanie wszystkich funkcjonalności, które oferuje ZF. Pytanie mam więc takie czy możecie polecić jakiś lekki framework MVC, najlepiej z dobrą dokumentacją i taki żeby szybko się dało przejść z ZF i nie trwało długo przepisywanie kodu. Pozdrawiam |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 15.03.2026 - 03:00 |