![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%)
|
To może inaczej, obierz sobie cel. Powiedzmy napisanie jakiegoś bloga (możliwość dodawania wpisów z inputów, późniejsza edycja wpisów, usuwanie wpisów, wyświetlanie wpisów na podstronach itd itp), a później ten pomysł zrealizuj zarówno w jednym, jak i w drugim Frameworku, czas czasem, ale inaczej się chyba nie da tego poznać.
Jest jeszcze opcja, że poczytasz ten temat, popytasz ludzi co polecają, ale jak wiesz, ilu ludzi tyle opinii na dany temat, więc nie sugerowałbym się tym. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
To może inaczej, obierz sobie cel. Powiedzmy napisanie jakiegoś bloga (możliwość dodawania wpisów z inputów, późniejsza edycja wpisów, usuwanie wpisów, wyświetlanie wpisów na podstronach itd itp), a później ten pomysł zrealizuj zarówno w jednym, jak i w drugim Frameworku, czas czasem, ale inaczej się chyba nie da tego poznać. Jest jeszcze opcja, że poczytasz ten temat, popytasz ludzi co polecają, ale jak wiesz, ilu ludzi tyle opinii na dany temat, więc nie sugerowałbym się tym. Doskonale rozumiem Twój punkt widzenia, także uważam, że najlepiej byłoby po prostu napisać kilka projektów w obu frameworkach - wtedy wiedziałbym o nich wszystko. Występuje tutaj jednak niemiły czynnik czasowy oraz ograniczenie się do swojego doświadczenia. Jestem człowiekiem z otwartym umysłem i chętnie uczę się na doświadczeniu innych - z tego też powodu próbuję tutaj poznać doświadczenie innych osób w temacie Zend vs. Symfony. Jestem podatny na sugestie. A jeśli nikt nie zechce podzielić się swoim doświadczeniem, wtedy będę musiał samemu wziąć sprawy w swoje ręce. Jestem jednak przekonany, że wybór pomiędzy Zend a Symfony to wybór typu: Aston Martin vs Bugatti. ; ) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Występuje tutaj jednak niemiły czynnik czasowy Z takim podejściem kiepsko widzę Twoją "naukę". Cytat chętnie uczę się na doświadczeniu innych - z tego też powodu próbuję tutaj poznać doświadczenie innych osób w temacie Zend vs. Symfony. Doświadczenie innych odnośnie wybranego FW na wiele Ci się nie przyda. To Ty masz wybrać narzędzie w jakim będziesz pracował, to że weźmiesz do ręki dłuto nie znaczy, że jesteś rzeźbiarzem, bo ktoś X tak zrobił. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Doświadczenie innych odnośnie wybranego FW na wiele Ci się nie przyda. To Ty masz wybrać narzędzie w jakim będziesz pracował, to że weźmiesz do ręki dłuto nie znaczy, że jesteś rzeźbiarzem, bo ktoś X tak zrobił. No jasne, że ja wybieram narzędzie - przecież nikt tego za mnie nie zrobi. I nawet jeśli ktoś powie, że XYZ jest super, to i tak ja decyduję o tym, czy mi to odpowiada. Po moim badaniu wybrałem już moją "dwójkę". W tej chwili robię swoje i przy okazji próbuję wyciągnąć jakieś wnioski od osób trzecich (z doświadczeniem). Jeśli nic sensownego z tego nie wyjdzie, wtedy będzie trzeba zakasać rękawy i samemu wziąć się do roboty - w życiu działam według powiedzenia: "Mądry uczy się na cudzych błędach, a głupi na swoich" (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Zanim czegoś spróbuję, to wolę mieć już konkretne opinie doświadczonych osób - to pozwala mi zaoszczędzić wiele godzin. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ostatnio byłem świadkiem(z racji tego że nie mam takiego doświadczenia jak inne osoby w firmie to biernym uczestnikiem) dyskusji o wyborze frameworka. Jedna z osób stwierdziła że można zacząć się uczyć frameworków od symfony2, ale zaraz poszła riposta że nie ma na to szans, ucząć się symfony2 początkująca osoba-nie znająca innego fw polegnie na formach. Wszyscy przytaknęli, a konkluzją było żeby się uczyć na start Codeignitera.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%)
|
Popieram, Symfony "mieliłem" przez kilka dni chcąc cokolwiek zbudować na nim, ale coś nie wychodziło(po prostu zbyt trudny). Przesiadłem się na zabawę w Code Igniter i jak na razie jestem pod wrażeniem. Wszystko jest na prawdę proste i fajnie skonstruowane. Nie trzeba naprawdę dużo czasu, żeby stworzyć cokolwiek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Co Wy widzicie w CI? Fakt, jest prosty i fajny, ale jest kilka ładnych lat do tyłu za innymi frameworkami. $this->load, ograniczony query builder (nie każde zapytanie da się na nim złożyć, nie można jednocześnie składać kilku zapytań), brak dostępu do konkretnej zagnieżdżonej składowej konfiguracyjnej poprzez config.costam.cos.skladowa, brak modularności (wiem - jest dodatek), brak ORM (j.w.) + inne komplikacje. Jak dla mnie (nie jako fanatyka) to Kohana szczególnie w wersji 3 jest dużo lepszym frameworkiem niż CI. Nie chcę nikogo przekonywać do KO, ale uchylcie proszę rąbka tajemnicy co w CI jest takiego fajnego co Was do niego skłania. Po zawirowaniach z wersjami KO sam jakiś czas temu zrobiłem podejście do CI, ale przyznam, że co chwila odnosiłem go do KO, gdzie mnóstwo elementów jest po prostu wygodniejszych w użyciu.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
CI jest najłatwiejszy i idealny do nauki podstaw, pracy z FW, MVC.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ostatnio byłem świadkiem(z racji tego że nie mam takiego doświadczenia jak inne osoby w firmie to biernym uczestnikiem) dyskusji o wyborze frameworka. Jedna z osób stwierdziła że można zacząć się uczyć frameworków od symfony2, ale zaraz poszła riposta że nie ma na to szans. Wszystko zależy od tego, jak szybko ktoś chce zacząć pisać aplikację. Symfony na początku jest rzeczywiście trudne, jednak mówienie "nie ma szans" jest kłamstwem. Po prostu trudniej i dłużej się go poznaje. Na pewno nie nadaje się dla osoby, która chce "już, teraz, szybko" poznać jakiegoś FW i "już, teraz, szybko" pisać aplikacje. Wyczytałem w kilku miejscach (informacje z lat 2011-2012) że Symfony jest kłopotliwe i może naprawdę zniechęcić do FW (częste błędy spowodowane tym, że w bibliotekach nowych wersji są stare i niekompatybilne pliki wcześniejszych wersji - na pewno będą problemy, mam nadzieję, że znajomość PHP oraz poznanie kodu Symfony pozwoli mi jakoś z tego wszystkiego wyjść), jednak jak się już przez to wszystko przejdzie, to podobnież ten Framework daje wszystko czego potrzeba - tego jednak dowiem się w swoim czasie. Przygoda się zaczęła, odezwę się tutaj za kilka miesięcy (gdy będę już miał doświadczenie w pracy z S.). Co do CI - fajne jest, tylko zatrzymało się w czasie. Innym prostym i świetnym framworkiem - takim tuningowanym CI - jest Laravel. Mogę go śmiało polecić osobom, które poszukują prostego FW (w stylu CI) do szybkiego pisania aplikacji. Ten post edytował Dejmien_85 23.05.2013, 12:10:05 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Co Wy widzicie w CI? Fakt, jest prosty i fajny, ale jest kilka ładnych lat do tyłu za innymi frameworkami. $this->load, ograniczony query builder (nie każde zapytanie da się na nim złożyć, nie można jednocześnie składać kilku zapytań), brak dostępu do konkretnej zagnieżdżonej składowej konfiguracyjnej poprzez config.costam.cos.skladowa, brak modularności (wiem - jest dodatek), brak ORM (j.w.) + inne komplikacje. Jak dla mnie (nie jako fanatyka) to Kohana szczególnie w wersji 3 jest dużo lepszym frameworkiem niż CI. Nie chcę nikogo przekonywać do KO, ale uchylcie proszę rąbka tajemnicy co w CI jest takiego fajnego co Was do niego skłania. Po zawirowaniach z wersjami KO sam jakiś czas temu zrobiłem podejście do CI, ale przyznam, że co chwila odnosiłem go do KO, gdzie mnóstwo elementów jest po prostu wygodniejszych w użyciu. Czemu CI, hmm. Może dlatego że osoby które mają już doświadczenie w php kilkuletnie uczyły się CI i teraz polecają go na start - w moim przypadku. Mógłbyś rozwinąć myśl z query buildere? O jakich kilku zapytaniach piszesz(po prostu nie wiem więc nie mogę się odnieść (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Odnośnie configu to zgoda, modularność - jest HMVC, brak ORM-a - ponoć active records to jedna z zalet CI. Dla mnie największy plus to polska dokumentacja + forum + możliwość znalezienia opisu prawie każdego problemu(którego ja szukałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Wszystko zależy od tego, jak szybko ktoś chce zacząć pisać aplikację. Symfony na początku jest rzeczywiście trudne, jednak mówienie "nie ma szans" jest kłamstwem. Po prostu trudniej i dłużej się go poznaje. Na pewno nie nadaje się dla osoby, która chce "już, teraz, szybko" poznać jakiegoś FW i "już, teraz, szybko" pisać aplikacje. Wyczytałem w kilku miejscach (informacje z lat 2011-2012) że Symfony jest kłopotliwe i może naprawdę zniechęcić do FW (częste błędy spowodowane tym, że w bibliotekach nowych wersji są stare i niekompatybilne pliki wcześniejszych wersji - na pewno będą problemy, mam nadzieję, że znajomość PHP oraz poznanie kodu Symfony pozwoli mi jakoś z tego wszystkiego wyjść), jednak jak się już przez to wszystko przejdzie, to podobnież ten Framework daje wszystko czego potrzeba - tego jednak dowiem się w swoim czasie. Przygoda się zaczęła, odezwę się tutaj za kilka miesięcy (gdy będę już miał doświadczenie w pracy z S.). Co do CI - fajne jest, tylko zatrzymało się w czasie. Innym prostym i świetnym framworkiem - takim tuningowanym CI - jest Laravel. Mogę go śmiało polecić osobom, które poszukują prostego FW (w stylu CI) do szybkiego pisania aplikacji. Wiesz, to jest opinia innych osób. Jak się nie spróbuję to nie ma szans. Ale rzeczywiście, chodzi o naukę frameworków osób nowych w firmie, które nie miały styczności z innymi fw. Czas jest więc cenny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Czas na mały feedback.
Zapoznaję się z Symfony (dokładnie wersja 2.3) i muszę powiedzieć, że to naprawdę dojrzały framework (mam zamiar poznać go dogłębnie). Jednak w tym poście nie chcę skupiać się na Symfony - sprawa wygląda w ten sposób, że dostałem do wykonania pewien projekt (nieduży serwis), dla którego użycie Symfony to krótko mówiąc przerost formy nad treścią - także zacząłem myśleć co wybrać. Myślałem nad Silexem (taka mini wersja Symfony, która w pełnym pakiecie jednak zaczyna przybierać rozmiary Symfony), ale do tego projektu to także mi nie pasowało (choć zdaję sobie sprawę, że z powodu mojej niepełnej znajomości Silexa oraz Symfony mogę być w błędzie). Myślałem, i myślałem, i wymyśliłem - jak się broniłem przed CI, tak postanowiłem zaprząc ten framework do działania. Potrzebowałem czegoś naprawdę lekkiego i szybkiego, aplikacja ma być nieduża i działać na serwerze współdzielonym (także stawiam maksymalnie na wydajność). Niecałe 2MB CodeIgnitera oraz jego szybkość działania jak najbardziej przypasowały mi do wykonania tego serwisu. Po tygodniu "zabawy" z CI, czytaniem dokumentacji oraz testowania muszę przyznać, że CI jest naprawdę świetny do małych i szybko działających aplikacji. Przykładowo - wyświetlenie prostej strony (bez grafik), która pobiera dane z bazy danych MySQL zajmuje ok 0.17 sekundy oraz pożera ok 2.9 MB pamięci w "czystym" pehapie bez keszowania i akceleratorów (Symfonia do samego uruchomienia się zżera ok 15 MB). Przy prostym cache'owaniu CI (na plikach) prędkość wygenerowania strony spadła do 0.04 sekundy i zużycie do ok 1,3 MB pamięci. Przy użyciu eAcceleratora bez "keszowania CI" wynik to 0.0043 i 1 MB pamięci. Kesz CI + eAccelerator dał wynik 0.0011 sekundy przy zużyciu 0.7MB. Jak dla mnie to przyjemny winik (jak na współdzielony serwer). Wyniki mierzone wielokrotnie za pomocą wbudowanych w CI narzędzi (benchmark + profiler, choć to drugie przy caechowaniu nie działa). Serwer współdzielony na linuxpl.com. Powiem w skrócie - jestem zadowolony z użycia tego frameworka, jednak ciągle gryzie mnie ta myśl, że CI ma już swoje lata i używa nieaktualnych praktyk. Piszę tą aplikację eksperymentując z CI, ale czuję się jakbym marnował czas, bo pewnie i tak ostatecznie przejdę na inny mini-framework. Brrr... Szkoda, że wcześniej nie rozglądałem się za mini-frameworkami, tylko musiałem podjąć szybką decyzję co wybrać do napisania niedużej aplikacji. Mogę więc powiedzieć, że CI jest ogólnie równocześnie fajny i ciulowy. Na pewno nie zabierałbym się za pisanie w nim niczego większego i bardziej skomplikowanego, gdybym jeszcze dodatkowo miał do wykorzystania VPS-a albu sewer dedykowany, ale... do małych aplikacji na jest świetny. Dobra, a teraz do rzeczy - do wypasionych aplikacji chcę używać Symfonii, ale do małych... co polecacie? Interesuje mnie coś, co jest lekkie, szybkie, wydajne i korzysta z technologii (minimum!) PHP 5.3. Jeśli macie doświadczenie z takimi frameworkami, wtedy będę wdzięczny za porady lub opinie. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 9 Dołączył: 25.05.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
polecić nie polecę (brak doświadczenia) ale conieco dobrego czytałem o Laravel
|
|
|
|
|
|
|
|
polecić nie polecę (brak doświadczenia) ale conieco dobrego czytałem o Laravel Masz rację, jest niezły - ale obawiam się, że nie można go zaliczyć do miana aż tak lekkich jak CI (Laravel korzysta z bibliotek Symfony, może trochę ważyć). Kilka postów wcześniej o nim wspominałem, hmm... Chyba będę musiał go przetestować. EDIT: Przetestowałem, wychodzi na to, że Laravel to po prostu kopia Symfony. Waży prawie 30 MB i korzysta z bardzo wielu bibliotek Symfony. EDIT2: Testuję Symfony oraz Laravela, wygląda na to, że Laravel chodzi zauważalnie szybciej od Symfony, hmm... Ten post edytował Dejmien_85 3.07.2013, 09:59:17 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Skoro spasował Ci CI to tak samo powinien się spodobać FUEL.
|
|
|
|
|
|
|
|
Skoro spasował Ci CI to tak samo powinien się spodobać FUEL. Sprawdziłem FuelPHP, powiem Ci, że było to dokładnie to, czego szukałem, tj. CI w wersji PHP 5.3. Byłem już gotowy na to, aby przerzucić się na FuelPHP, jednak po dłuższej analizie postanowiłem, że ostatecznie skorzsytam z Laravela 4 - ten framework jest po prostu świetny, i co najważniejsze jest mega elastyczny, pozwala na prostą modyfikację plików nawet samego frameworka. W tej chwili siedzę w Laravelu i Symfony 2. Choć nie ukrywam, że jeśli będę miał do napsiania jakąś prostą aplikację (typu aplikacja na Facebooka), wtedy CI lub FuelPHP będą dobrym rozwiązaniem. (Symfonia do samego uruchomienia się zżera ok 15 MB). Poprawka - źle zapamiętałem dane. Symfonia 2.3 na dzień dobry zżera ok. 7-8 MB. Ten post edytował Dejmien_85 14.07.2013, 11:25:26 |
|
|
|
|
|
|
|
jednak po dłuższej analizie postanowiłem, że ostatecznie skorzsytam z Laravela 4 Zrobiłem to samo choć dalej pałam sympatią do Fuela (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) L4 idzie jak burza, chyba nic go już nie zatrzyma, z kolei Fuel mocno zwolnił. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%)
|
@nrm twoim zdaniem lepiej zainteresować się Laravel 4 czy jeżeli znam podstawy K3 dalej to ciągnąć. Wiem, że siedzisz w Kohanie dlatego pytam Ciebie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
To już kwestia indywidualnych preferencji ale skoro pytasz o moje: moim zdaniem "Kohana skończyła się na kill'em all" (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) , a tak poważniej: nie widzę żadnej przyszłości w Kohanie od dawien dawna. Firmowo zostaliśmy na własnym forku bazującym na K 2.4 bodajże, który jest nieco zmiksowany z core linii 3.x ale minęło już parę lat, sporo się pozmieniało w tym czasie i ostatnio skręcamy w L4 (miał być Fuel ale za dużo w nim niedoróbek, wersja 2.0 jest ciągle daleko, a sama deweloperka mocno zwolniła i jest nieprzewidywalna).
Kohana potrzebowała by trzęsienia ziemi wewnątrz swoich struktur deweloperskich, a na to jakoś się nie zanosi stąd mój sceptycyzm w tej sprawie. Z kolei jakby porównać to co się stało z Laravelem w tak krótkim czasie: (IMG:http://i.imgur.com/tm2wWch.png) Oczywiście to tylko statsy wg. googla, nie należy do nich podchodzić mocno poważnie, nie mniej jakiś trend widać. Widać różnicę w: - zespole deweloperów - społeczności (fora, strony fanowskie, blogi, twittery itp.) - dodatkach, pakietach do composera - wszelakich tutorialach, pomocach - a nawet już kilku książkach - a na koniec już 2giej konferencji Laracon To pokazuje w jak krótkim czasie Laravel zrobił ogromny postęp, a to przecież dopiero początek jego drogi. Oby nic nie siadło, oby coś się tam komuś nie odmieniło (Fuel tez dobrze rokował, choć fakt, nie szedł popularnością jak burza). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%)
|
Laravel 4 tylko na php 5.5.0 z opcache.
Ten post edytował memory 14.07.2013, 19:30:00 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 15.03.2026 - 02:54 |